Nieuwe baan? Zo kom je erachter hoeveel salaris je waard bent

Weet wat je waard bent!

Bij een nieuwe baan moet je op veel dingen letten, zo ook hoeveel je gaat verdienen. Voordat je gaat onderhandelen over het juiste bedrag, is het belangrijk dat je weet wat je waard bent. Dit zijn de belangrijkste punten bij het berekenen van je salaris.

Doe research naar vergelijkbare functies

Door te kijken naar vergelijkbare functies bij andere bedrijven, kom je erachter wat ongeveer het basissalaris is. Het is dan nog niet afgestemd op de precieze verantwoordelijkheden, talenten en ervaring, maar het is een goed bedrag om mee verder te rekenen. Daarnaast zal de andere persoon ook op basis hiervan gaan onderhandelen over jouw salaris.

Tel je ervaring en opleiding bij elkaar op

Nu jij je basissalaris weet, is het de bedoeling dat je gaat kijken naar jouw specifieke ervaringen en opleidingen. Alle ervaringen die jou geschikter maken voor de functie, zorgen ervoor dat je salaris omhoog gaat. Vooral de punten waarin jij beter bent dan andere kandidaten maken het verschil. Ook als je hoger opgeleid bent, verdien je meer dan degenen die dat niet zijn.

Premie voor tijd en ongemak

Als je er meer tijd in wilt steken dan eigenlijk vereist is, ben je ook meer waard als werknemer. Je zou daar een extra compensatie voor moeten krijgen, omdat je flexibel bent en je aanpast aan de behoeftes van het bedrijf. Ook de tijd die je thuis aan je werk besteedt hoort hierbij.

Reken de waarde van je tijd uit

Hiervoor kijk je naar alle kosten die je moet maken voor deze functie. Denk aan dingen als werkkleding, benzine en kinderopvang. En haal hier dan weer de voordelen van het bedrijf eraf, zoals je zorgverzekering, een betaalde vrije dag en je pensioenopbouw. Daarnaast kost het tijd om naar het kantoor toe te gaan, heb je misschien zakenreizen of een belangrijke evenement waar je naartoe moet. Verdeel je salaris over het aantal uren dat je in het bedrijf steekt en zo weet jij hoeveel je tijd waard is.

Weten wat je waard bent, zorgt ervoor dat jij sterk staat bij het onderhandelen en dus betaald krijgt wat je écht verdient.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock