Koningin Máxima openhartig over dochters in therapie

"We hebben allemaal momenten en als er dan hulp te vinden is, waarom niet?"

Prinses Amalia was er eerder al eens open over dat ze mentale hulp heeft gehad. Tijdens de lancering van stichting MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren, vertelde koningin Máxima onlangs dat ook dochter Alexia therapie heeft gehad.

Jongere zusje Inés

Mentale gezondheid is iets wat koningin Máxima nauw aan het hart gaat. In 2018 verloor ze haar jongere zusje Inés aan zelfdoding. Inés was slechts 33 jaar toen ze zelf uit het leven stapte. Haar overlijden kwam als een enorme shock voor Máxima. Aan RTL Boulevard laat ze weten dat ze geen idee had dat het zo slecht ging met haar zusje. “Toen wisten we dat niet, we praatten daar niet over. Dus ik wist niet precies hoe erg het was”, vertelt ze openhartig.

Stichting

“Dat is wat ik wil voorkomen in de toekomst”, gaat de koningin verder. “Dat is mijn lesson learned van mijn ervaring met mijn zusje.” Máxima maakt zich dan ook hard om het taboe rondom therapie en mentale gezondheid te doorbreken. Daartoe lanceerde ze afgelopen week de stichting MIND Us. Het doel van deze stichting is dat jongeren meer grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Dochters in therapie

Koningin Máxima vindt het dan ook heel belangrijk dat haar dochters professionele hulp krijgen als ze het gevoel hebben dat dat nodig is. Eerder liet Amalia in haar boek al weten af en toe een therapeut te spreken. Ook dochter Alexia heeft wel eens met iemand gepraat, verklapt Máxima nu. En daar is de moeder heel trots op. “Ik ben de eerste die heeft gezegd: ‘Het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar gewoon, het is geen issue. We hebben allemaal momenten en als er dan hulp te vinden is, waarom niet?'”

Máxima benoemt dat het heel belangrijk is dat jongeren kunnen praten met iemand, voordat hun problemen erger worden. “We moeten die laagdrempeligheid bieden, zodat jongeren kunnen praten over hun issues”, aldus de koningin.

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress