Lilianne Ploumen stopt als politiek leider PvdA en Kamerlid

"Het leiderschap van de partij past niet goed bij mij"

Verrassend nieuws deze dinsdagochtend: Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA en geeft haar Kamerzetel op. "Het leiderschap van de partij past niet goed bij mij en ik ben daarmee niet de ideale leider van onze partij."

Niet de ideale leider

Ploumen heeft het nieuws zojuist in een verklaring op de website van de PvdA laten weten. "Als partijleider, is het belangrijk om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om in de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer onderscheidend te zijn in stijl en stellingnames. Om de partij ook voor te gaan in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer", schrijft ze. "Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug."

Tekst gaat verder onder de foto.

Opvolger

Ze stapt ook op als Tweede Kamerlid, omdat ze haar opvolgers niet in de weg wil lopen. "Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid." Ruim een jaar geleden nam Lilianne het stokje over als partijleider van Lodewijk Asscher. Wie haar opvolger is, is nog niet bekend.

Eerste vrouwelijke lijsttrekker

De idealistische Lilianne Ploumen was de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA. Ze was eerder al partijvoorzitster en minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en kwam wereldwijd in de spotlight toen ze het opnam tegen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress