Will Smith wint Academy Award voor Beste Acteur

De acteur nam de Oscar in tranen in ontvangst.

Zoals verwacht won Will Smith de Oscar voor Beste Acteur. De acteur won de Academy Award voor zijn rol als vastberaden tennisvader Richard Williams in de film King Richard. 

Nominaties

Will Smith was samen met Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog), Andrew Garfield (Tick, Tick… Boom!) en Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth) genomineerd in de categorie Beste Acteur. 

“Richard Williams was een fierce verdediger van zijn familie”, begint een zeer geëmotioneerde Will zijn dankwoord. Hij dankt onder anderen actrices Demi Singleton en Saniyya Sidney die de rollen van zijn filmdochters Serena en Venus Williams voor hun rekening namen. Eveneens bedankt hij de echte Venus en Serena. “Ik wil de hele familie Williams bedanken voor hun vertrouwen in deze film.” 

“Het leven imiteert de kunst: nu lijk ik op de gestoorde vader, net zoals ze zeiden over Richard Willaims. Liefde laat je gekke dingen doen", vervolgt de acteur, hiermee verwijst Will naar de klap die hij eerder op de avond op het podium aan Chris Rock uitdeelde. Ook biedt hij hiervoor zijn excuses aan aan de Oscar-organisatie en alle andere genomineerden. “Ik hoop maar dat de Academy me de volgende keer nog wil uitnodigen.” 

Klap

Chris Rock had eerder op de avond de eer om de winnaar in de categorie Beste Documentaire bekend te maken op het podium. Maar voor hij dat deed, maakte hij nog een paar grappen, en een van die grappen viel niet bepaald in goede aarde bij Will. Zo grapte Chris dat Jada Smith (de vrouw van Will) de volgende keer de rol van G.I. Jane kan spelen. Hiermee doelde hij erop dat Demi More gemillimeterd haar had voor haar rol van een militair. Jada lijdt aan alopecia, een aandoening waarbij iemand plots (gedeeltelijk) kaal wordt. Will was niet blij met de opmerking. Hij stond op van zijn plek en liep het podium op om Chris een enorme klap te geven. Vervolgens schreeuwde Will: “Hou de naam van mijn vrouw uit je f*cking mond.”

 

Beste Mannelijke bijrol 

Eerder op de avond ging de Oscar voor Beste Mannelijke bijrol naar Troy Kotsur voor zijn rol als Frank Rossi in CODA. Met het ontvangen van de Academy Award voor Beste Mannelijke bijrol is Troy de eerste dove man die een Oscar wint voor zijn acteerwerk. 

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress