Zoë Kravitz: ’Ik mocht geen auditie doen vanwege mijn huidskleur’

"Het was moeilijk om vanwege mijn huidskleur zo behandeld te worden."

Zoë Kravitz is de ster van de show in de nieuwe film The Batman, waarin ze Catwoman speelt. Dit was echter niet de eerste keer dat ze auditie wilde doen voor de superheldenfilm, vertelt ze aan The Observer.

Urban

In 2012 werd Zoë afgewezen om auditie te doen voor een rol in Christopher Nolan’s The Dark Knight Rises, omdat ze "te urban" zou zijn. "Ik weet niet of het direct van Chris Nolan kwam. Ik denk dat het waarschijnlijk een casting director of een assistent was", vertelt ze. "Als een vrouw van kleur en een actrice, was het op dat moment heel moeilijk om vanwege mijn huidskleur zo behandeld te worden." Ze deed destijds geen auditie voor de rol van Catwoman, die uiteindelijk door Anne Hathaway werd gespeeld, maar een kleinere rol.

Verandering

De actrice voegt eraan toe dat ze niemand publiekelijk aan wil vallen. "Ik benoem dit niet omdat ik met vingers wil wijzen en mensen van racisme wil beschuldigen, want ik geloof oprecht niet dat ze het slecht bedoelden", legt ze uit. "Ik wilde gewoon een voorbeeld geven van hoe het destijds was om als vrouw van kleur in deze industrie te werken." Ze benoemt ook dat er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt als het op inclusiviteit aankomt. "Nogmaals, dit was jaren geleden. Ik hoorde dit 10 jaar geleden regelmatig. Het was een andere tijd, waarin deze dingen sneller gezegd worden. Ik ben blij dat er verandering is gekomen."

Ongemakkelijk

Haar auditie voor The Dark Knight Rises was niet de enige keer dat Zoë zich anders voelde door haar huidskleur. Ook tijdens het filmen van HBO’s serie Big Little Lies voelde ze zich weleens ongemakkelijk. "De omgeving waar we filmden was voornamelijk wit, dus dat voelde soms een beetje vreemd", vertelt ze. "Net zoals de racistische mensen in kroegen daar." De serie werd gefilmd in Monterey, California, maar ook plekken in Malibu en Los Angeles. Zoë speelde de rol van Bonnie, naast actrices als Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley en Laura Dern. Ze was de enige vrouw van kleur onder de hoofdrolspelers.

Bron: Vanity Fair | Beeld: BrunoPress