Aerin Lauder: 'Ik kies afhankelijk van mijn dag of het seizoen een parfum'

De kleindochter van Estée Lauder treedt in de voetsporen van haar oma.

Bijna tien jaar geleden lanceerde Aerin Lauder haar eerste parfum en sindsdien is elke geur die de Amerikaanse uitbrengt, gelinkt aan een herinnering. Een die haar doet denken aan haar oma – Estée Lauder – of aan haar reizen. Deze herfst lanceert ze een nieuwe geur, Cedar Violet, ditmaal niet geïnspireerd door een ver of exotisch oord, maar door de plek die ze in Amerika het liefst bezoekt in de herfst. Wij spraken Aerin over de bossen, de Adirondacks en haar favoriete parfum.

Je parfums zijn de laatste jaren vooral geïnspireerd op exotische plekken waar je graag naartoe reist. De inspiratie voor dit parfum ligt dichter bij huis. Komt dat door hoe we de afgelopen maanden hebben geleefd?

"Nee, dat zou je misschien wel verwachten, maar we zijn hier al een jaar voor corona aan begonnen. Ik ben zelf dol op het strand en de bergen en voor mij zijn de Adirondacks de perfecte plek om de herfst te beleven. De bossen in het Adirondackgebergte kleuren echt alle tinten rood, oranje en geel, helemaal in combinatie met dat perfecte gouden zonlicht dat je in die tijd van het jaar hebt. Hier kreeg ik het idee voor een parfum met houtachtige en bloemige noten: Cedar Violet."

Ruikt het voor jou dan ook precies naar die plek?

"Cedar Violet bevat ingrediënten als violet, cederhout, gardenia en sandelhout en ja, als ik het ruik, ben ik er echt even terug. Wat dat betreft is dit flesje echt een escape. Ik moet meteen denken aan wandelen in de natuur. We wilden voor de Amerikaanse lancering beauty-journalisten uitnodigen in resort The Point, een cabin hotel midden in de bossen van de Adirondacks. Denk: open haard en geruite overhemden. Maar door corona kon dat natuurlijk allemaal niet doorgaan. Maar ruik aan het parfum en je bent misschien toch even op die plek."

Bij elk parfum verwijst de verpakking ook naar de locatie waarop het is geïnspireerd, toch?

"Klopt, daarin vind je altijd een verwijzing. Het patroon van een tegelvloer, de print van een typische lokale stof of, in dit geval, een schildering van herfstbladeren van de hand van kunstenares Helen Dealtry. Zij heeft deze aquarel speciaal voor ons gemaakt."

Heb je zelf een favoriet parfum uit je eigen collectie?

"Dat is natuurlijk moeilijk kiezen. Ik merk dat ik afhankelijk van mijn dag of het seizoen een parfum kies. Een beetje net als je kleding, dat je een garderobe van geuren hebt. Rose the Grasse is perfect voor overdag. Lilac Path ruikt voor mij heel vertrouwd en draag ik graag in huis. En Cedar Violet is natuurlijk een nieuwe favoriet."

Je hebt onlangs samen met je zus Jane een boek geschreven over je oma Estée Lauder. Kun je daar iets meer over vertellen?

"Het boek is een prachtige verzameling geworden van foto’s, brieven en archief beeld van al het werk van mijn oma. Echt een mooi cadeau voor de feestdagen."

Tekst: Hilde Veeren | Beeld: Aerin Lauder