Najib Amhali: 'Ik verkwiste mijn geld aan drugs, drank en gokken'

Drie jaar geleden zag het leven van de cabaretier er heel anders uit.

Najib Amhali (50) zit beter in zijn vel dan ooit, maar dat is lang niet zo geweest. Hij vergreep zich aan drank, drugs en gokken, totdat hij besefte dat het niet meer zo verder kon. "Ik moest voor mezelf erkennen dat ik een probleem had. En dat ik om hulp moest vragen", vertelt hij in een interview met Beau Monde

Geluk

Najib is naar eigen zeggen gelukkig, maar ook topfit. Nadat hij gevraagd werd om met sixpack op de cover van Men’s Health te verschijnen, moest hij aan de bak. "Dat gaat lastig als je 105 kilo weegt en een enorme buik hebt. Er is op dat moment bij mij een knopje om gegaan", vertelt hij. Gezond eten, vijf keer per week trainen en heel veel geduld verder, was hij een nieuw mens. "Het heeft enorm veel effect op mijn conditie, gewicht, slaap, kracht en zelfvertrouwen." Het had niet alleen invloed om hemzelf, maar ook zijn omgeving. "Alleen als ik zelf gelukkig ben, kan ik anderen gelukkig maken door ze mijn aandacht, liefde en tijd te geven. Het is cliché, maar geluk heeft natuurlijk ook te maken met gezondheid."

Drugs, drank en gokken

Drie jaar geleden zag zijn leven er heel anders uit. Zijn geld ging op aan drugs, drank en gokken. Najib kwam niet uit zijn verslavingen en zat in een diep dal. "Elke dag was het raak. Ik wist niet meer hoe ik uit die situatie moest komen", vertelt hij. "Ik dronk niet uit gezelligheid, maar omdat ik ongelukkig was. Dat had te maken met onzekerheid, stress, de druk voelen om te presteren."

Afkickkliniek

De eerste stap was erkennen dat hij een probleem had. Daarna moest de cabaretier de stap zetten om hulp te vragen. "Dat was heel moeilijk, maar het is gelukt", zegt hij. Hij mag dan wel drie jaar verder zijn, maar werkt nog altijd aan zichzelf. "Ik volg nog steeds het twaalfstappenprogramma en ik bezoek meetings." Hij is vorig jaar zelfs een eigen afkickkliniek begonnen waar mensen terecht kunnen die hulp nodig hebben. "Het geeft me veel voldoening dat het me is gelukt om clean te worden, maar nog meer dat ik nu ook andere mensen kan helpen die lijden."

Goede mix

Als hij in de spiegel kijkt, ziet hij nu een man die weet wat hij wil, maar ook nog de tijd nodig heeft om op dat punt te komen. "Mijn ideaal is een goede mix tussen mijn privéleven, mijn werk als acteur en regisseur en mijn afkickkliniek voor verslaafden. Dat is

een haalbaar doel, dus dat gaat zeker wel lukken."

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress