Deze functies in het ziekenhuis zijn heel belangrijk voor iedereen

Nurse tending patient in intensive care

Op dit moment is er in de zorgsector veel vraag naar verpleegkundigen. Extra handen zijn hard nodig om de juiste zorg aan iedereen te kunnen leveren. Wil jij graag aan de slag in de zorgsector? Met een opleiding tot verpleegkundige kun je jouw kennis optimaal ontwikkelen en vervolgens aan de slag met een mooie carrière in de zorg. Voordat we de verschillende opleidingen behandelen, zoals een deeltijdopleiding mbo verpleegkundige benoem ik eerst de taken van een verpleegkundige. 

Werkzaamheden

Als verpleegkundige houd je je bezig met het geven van zorg aan patiënten. Je werkt als verpleegkundige vaak samen met verzorgenden. De focus ligt op de basiszorg. Denk hierbij aan persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en verschonen, maar ook verpleegtechnische handelingen, zoals het inbrengen van een katheter, wondzorg en rapportages schrijven. Het begeleiden van patiënten is ook een belangrijke taak die bij jouw werkzaamheden hoort. Hierbij kan het gaan om de omgang van de patiënt met ziekte en behandeling en het bevorderen of aanleren van de zelfredzaamheid. Met zelfredzaamheid bedoelen we het vermogen om dagelijkse activiteiten zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Je kunt er ook voor kiezen om als gespecialiseerd verpleegkundige aan het werk te gaan. Meestal heb je dan al een aantal jaren werkervaring opgedaan als verpleegkundige. Met een vakgerichte vervolgopleiding kun je een specialisatie doen in bijvoorbeeld oncologie, dialyse of spoedeisende hulp.

Opleiding

Wil jij aan de slag als verpleegkundige? Je kunt verschillende kanten op na het volgen van een opleiding als verpleegkundige. Je kunt na de opleiding gaan werken in een ziekenhuis, een verzorgingstehuis, gehandicaptenzorg of in de geestelijke gezondheidszorg. Het volgen van een opleiding kost veel tijd en energie, daarom kun je ook een deeltijdopleiding volgen. Deze mbo-opleiding is flexibel en met name gericht op de praktijk. Je kunt ook kiezen voor hbo verpleegkundige opleidingen. Deze opleidingen kun je voltijd of in een kort programma volgen. Deze hbo-opleidingen kun je volgen als je aan de slag wilt in de zorg, maar je kunt ook jouw expertise verder ontwikkelen.

Doordat de vraag naar zorgpersoneel groot is, biedt het volgen van een opleiding verpleegkundige veel perspectief en zijn de kansen op het vinden van een baan die bij jou past erg groot! Verbreed je kennis door het volgen van een geschikte opleiding, om vervolgens de juiste zorg aan patiënten te leveren.

Beeld: iStock