Tips om vermoeide ogen te voorkomen achter een beeldscherm

Heb jij ook weleens last van droge en vermoeide ogen?

Tired woman rubbing eyes feeling fatigue from glasses computer work

Werken, leren, winkelen en nog veel meer dingen gaan tegenwoordig allemaal digitaal. Het is erg makkelijk en fijn dat we de hele wereld op één scherm hebben. Maar wat doet dat met ons lichaam? En nog specifieker, wat doet dat met onze ogen? Je kent het vast wel, na een lange dag achter de laptop zitten last hebben van droge, vermoeide ogen die hoogstwaarschijnlijk ook nog eens een flinke hoofdpijn veroorzaken. Het liefst wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen. Hieronder vind je een paar manieren die je elke dag kunt toepassen tegen deze vermoeide ogen.

1. 20/20/20

Normaal richten je ogen zich de hele dag door op verschillende dingen in de omgeving, omdat je van nature altijd aan het scannen bent wat er om je heen gebeurt. Bij het kijken naar je beeldscherm is het echter het geval dat je ongestoord uren lang met je ogen naar het zelfde punt aan het kijken bent. Hier zijn je ogen niet voor gemaakt. Dit kan je heel makkelijk voorkomen door je simpelweg te houden aan een 20/20/20 routine. Na elke 20 minuten die jij achter je scherm besteedt kijk je 20 seconde lang van je scherm af in een verte van ongeveer 20 meter. Het liefst naar buiten als je hier de mogelijkheid toe hebt, uit een raam bijvoorbeeld.

2. Zuurstof

Heb je een langere pauze tussendoor, probeer dan minimaal een kwartier in de buitenlucht te zijn. Even de buurt door wandelen, of op de fiets een lekkere lunch halen. Door te bewegen en in de buitenlucht te zijn kan je lichaam weer even opnieuw opstarten waardoor je bloeddoorstroming ook gestimuleerd wordt, waar ook je ogen erg blij mee zullen zijn. De rest van je lichaam ook trouwens.

3. luchtvochtigheid verhogen

Wat ook nog het geval is bij het kijken naar je beeldscherm: je gaat minder knipperen. Gemiddeld knipper je elke 20 seconden wel een keertje, wanneer je naar een beeldscherm kijkt is dat 45 seconden. Dat is meer dan het dubbele aan tijd wat er tussen zit. Wat ook niet heel gezond voor je ogen is. Dit kan je simpelweg verhelpen door plantjes aan je werkruimte toe te voegen. Planten brengen in no time de luchtvochtigheid in de ruimte omhoog, zolang je ze natuurlijk wel water geeft. Geen plantenmens? Zet dan gewoon een bakje water op de vensterbank bij de radiator. Het warme water verdampt en blijft in de kamer hangen. Dit werkt overigens het zelfde als wanneer je een lekkere kop thee voor jezelf maakt, plus wat extra vocht binnen krijgen op een dag kan nooit kwaad.

4. Contactlenzen tegen droge ogen

In het dagelijkse leven is het vaak fijner om daglenzen te dragen in plaats van een bril. Zeker in tijdens regenachtige dagen als het regent of tijdens het sporten. Echter merk je als contactlenzendrager al gauw dat zodra je achter een beeldscherm zit je lenzen sneller droog worden. De toevoer van zuurstof naar de ogen kan namelijk worden belemmerd zodra je achter een beeldscherm zit. Om die reden is het aan te raden te kiezen voor zuurstof doorlatende lenzen. Zo kom je comfortabel de hele dag door!

5. Niet kunnen voorkomen? Dan maar genezen!

Heb je bovenstaande trucjes niet toegepast en heb je toch vermoeide ogen aan het eind van de dag? Leg twee lepels voor een half uurtje in de koelkast en leg ze daarna op je ogen voor een paar minuutjes. Zwelling in je ogen van het uitdrogen neemt hierdoor af en haalt de irritatie weg. Een ander iets wat precies hetzelfde resultaat geeft, is komkommer. Snijd een paar plakjes af en leg deze op je oogleden. Laat ongeveer een kwartiertje intrekken en deze hydraterende en koelende combinatie helpt je zo van je oogklachten af. Als laatste optie zou je ook nog theezakjes kunnen gebruiken. Leg de theezakjes even in het water, en daarna in de koelkast voor een half uur. Als de theezakjes lekker koud zijn, leg je ze net als bij de komkommerschijfjes voor een kwartier op je oogleden. Deze trucjes vestigen wat meer van je tijd, maar dit korte relaxmomentje kan je heel wat ogen wrijven en irritatie voorkomen.

Beeld: iStock