Prinses Amalia openhartig over toekomstig koningschap: 'Het was als een klap in mijn gezicht'

Ze is zich er erg van bewust dat ze op een dag de troon zal bestijgen.

Prinses Amalia wordt op een dag koningin en dat beseft ze zich maar al te goed. Al hoopt ze dat het nog even duurt voordat ze het stokje van haar vader overneemt.

Inhuldiging

Op de dag dat haar vader werd ingehuldigd, begon het ook tot prinses Amalia door te dringen wat haar te wachten staat in de toekomst. Dat vertelt ze in het nieuwe boek Amalia van Claudia de Breij. "Het was als een klap in mijn gezicht. Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had", herinnert ze zich van de bewuste dag. Er kwam meteen een groot plichtsbesef bij: "Maar die dag was ook een grote push de andere kant op. Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk."

Een grote eer

"In plaats van een last begon ik het ook te zien als een eer", vertelt de kroonprinses. Ze is zich er erg van bewust dat ze op een dag de troon zal bestijgen, denkt al na over het ondertekenen van wetten en wat ze kan betekenen voor het land. "Als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt, dan ben ik blij. Ik ben in dienst van Nederland. Ik geef mijn leven aan Nederland", aldus de bijna 18-jarige prinses.

Geen monarchie, geen probleem

Al hoopt Amalia wel dat de dag waarop ze koningin wordt nog ver weg is. "Blijf jij maar gewoon lekker gezond eten en veel sporten", zegt ze regelmatig tegen haar vader. Mocht er onverhoopt wel iets met de koning gebeuren, dan zou ze aan haar moeder Máxima vragen om het 'een paar jaar over te nemen.'

En wat als de monarchie wordt afgeschaft, voordat of wanneer Amalia aan de beurt is? Daar zit ze niet zo mee in haar maag: "Ze mogen het best doen hoor, dan ga ik ook door met mijn leven. Maar de monarchie is zoveel groter dan mijzelf."

Meer lezen over het leven van Amalia? Het boek van Claudia de Breij ligt vanaf vandaag in de boekhandels!