5 vragen aan... actrice Hannah Waddingham

"Ik ga niet liegen, ik was nerveus om te zien hoe het zou gaan"

Apple TV+’s hit is zonder twijfel Ted Lasso. De comedyserie over de Amerikaanse voetbalcoach Ted Lasso (Jason Sudeikis) die wordt ingeschakeld om een ingedutte Engelse club te redden. Klinkt niet als een enorm aantrekkelijke propositie, maar het optimisme, de humor en het totale gebrek aan cynisme zijn verfrissend in een tijd als deze. Geen wonder dat de serie werd bedolven onder Emmy-nominaties, waaronder één voor Hannah Waddingham (46), die de rol van club-eigenaar Rebecca Welton speelt.

1. Voelde je na een succesvol eerste seizoen druk voor het tweede seizoen?

"Ik ga niet liegen, ik was nerveus om te zien hoe het zou gaan. We hadden het eerste seizoen zoiets moois gemaakt, dus hoe zouden we de fans niet in de steek laten met een tweede reeks? Het briljante is dat de schrijvers nog beter waren dan vorig jaar. Ik was bang dat mijn karakter Rebecca plotseling een gloednieuw persoon zou zijn. Dat ze kracht en geluk in haar leven heeft, ze vergeven is voor haar daden in seizoen één en opeens een braaf persoon is. Ik ben zo blij dat we haar vinden met enkele momenten van kracht, maar nog regelmatig één stap vooruit en twee stappen terug. Ik was opgelucht dat we ieders gebreken en goede kanten zien, want dat is de menselijke conditie, nietwaar? Je bent niet ineens een beter persoon."

2. Het is duidelijk dat de show het afgelopen jaar een grote fanschare heeft opgebouwd. Waarom denk je dat mensen zo houden van de serie?

"Het is een mooi tegengif dat wij zelfs als makers voelen. Dit is iets wat niemand van ons wist dat we nodig hadden, vooral als je kijkt naar het verschrikkelijke afgelopen jaar. Ik wist dat we iets bijzonders in handen hadden, maar niemand van ons had zich deze reactie ooit kunnen voorstellen. De makers kiezen voor optimisme zonder naïef over te komen. Ook waken ze ervoor om van niet één karakter een karikatuur te maken, ook niet van de vrouwelijke. Hulde."

3. Had je dat verwacht van een serie die voornamelijk om mannen draait?

"Er was zeker de kans dat het overweldigend kon zijn voor de weinige vrouwen die op het scherm te zien zijn. De schrijverskamer is echter gevuld met fervente mannelijke feministen, en dat komt van de top. Als show en set vermijdt Ted Lasso niet alleen giftige mannelijkheid, hij verwerpt het actief. Zowat alle potentiële stoere voetballers van de serie verliezen hun beschermende macholagen in de loop van het seizoen. Elke vorm van machismo die er is, wordt belachelijk gemaakt. Er is altijd een knipoog naar het feit dat het belachelijk is, wat echt mooi is.’

4. Wat vind je zo leuk aan het spelen van Rebecca?

"Ik vind het geweldig dat je al haar kanten ziet. Mooi, warm, maar ook superlelijk. Het publiek ziet dat ze door de molen is gehaald en ze probeert zichzelf uit die rotzooi te halen en weer te ademen. Erg mooi dat we een sterke vrouw zien, die worstelt met haar eigen leven. Dat kan naast elkaar bestaan. Vooral als we haar in seizoen twee weer ontmoeten, vind ik het geweldig dat ze helemaal niet weet wat ze moet doen, maar het wanhopig probeert te verbergen."

5. Na veel reizen voor rollen is het ook welkom om eens dicht bij huis te filmen.

"O, je hebt geen idee hoe fijn dat is! Ik denk dat ik daar nog wel het meest dankbaar voor ben. Ik heb erg veel gereisd en lange tijd in het buitenland geleefd voor rollen in films en series. Game of Thrones was daarvan nog wel het beste voorbeeld. Of ik had de onregelmatige werktijden van mijn vele theaterwerk. Dat ik nu dicht bij huis mag werken en dus veel tijd kan doorbrengen met mijn dochter en haar zie opgroeien, is een luxe die ik zeker niet voor lief neem."

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress