Deliciously Ella: 'Recepten die ik bedenk, test ik altijd op vrienden'

Ze schrijft kookboeken vol recepten die motiveren om dagelijks te eten zonder dierlijk voedsel.

Plantaardig eten eigenaardig? In 2012 kreeg Ella Mills dat nog vaak te horen. Inmiddels heeft ze onder de naam Deliciously Ella velen weten te inspireren en schrijft ze kookboeken vol recepten die motiveren om dagelijks te eten zonder dierlijk voedsel.

Gezondheid

Zo'n tien jaar geleden werd bij Britse Ella Woodward – nu Mills – een aandoening vastgesteld die de werking van haar autonome zenuwstelsel aantastte. Een jaar lang ging ze ziekenhuis in, ziekenhuis uit, maar een echte verbetering leverden die vele bezoeken niet op. Uiteindelijk nam ze, in de hoop op beterschap, het veranderen van haar dieet en levensstijl in oprechte overweging. Niet omdat ze gek was op koken en graag recepten uitprobeerde of bedacht. Integendeel: de toen 20-jarige was nauwelijks in de keuken te vinden en dacht dat het type voedsel, alleen plantaardige producten waar ze nu op aangewezen was, flauw en saai zou zijn. Toen ze echter begon te experimenteren, ondervond ze het tegenovergestelde én kreeg ze haar gezondheid weer onder controle.

Culinaire experimenten

Omdat Ella allesbehalve een keukenprinses was, hield ze op een website haar recepten bij en kon ze zo haar culinaire experimenten bewaren. Dat veranderde haar leven. Niet alleen gezien de leefwijze, maar ineens bleek daar een onverwachte carrière in te schuilen. Haar site werd namelijk hartstikke populair: in de drie jaren die volgden, werd-ie 130 miljoen keer bezocht. In 2015 bracht de Britse haar eerste kookboek uit en dat werd het snelst verkopende debuutkookboek aller tijden. Daarna werd succes na succes geboekt en bouwde ze haar imperium uit, want de site groeide uit tot een app, ze opende een café in hartje Londen en verkoopt een uitgebreid assortiment voedingsproducten in meer dan zevenduizend winkels in het Verenigd Koninkrijk. Aan Elegance vertelt de schrijver en ondernemer over haar nieuwste boek.

Snel en makkelijk

Haar nieuwe boek komt voort uit de wens om het leven snel en makkelijk te maken. "Veel van ons willen namelijk graag gezond eten, maar vinden het lastig dat te implementeren in hun drukke leven. Op de lange termijn gezonde keuzes maken vraagt om twee dingen: de maaltijden moeten écht lekker zijn zodat je er naar uitkijkt, en het bereiden ervan moet te doen zijn. Zo kun je na een drukke werkdag op maandagavond gewoon gezond koken, of zelfs op zondag al van alles maken en dat bewaren om er vervolgens de rest van de week van te genieten. Eigenlijk is dat alles waar dit boek over gaat. Het biedt recepten waar je slechts tien of twintig minuten voor nodig hebt."

Als ze de recepten eenmaal bedacht heeft, volgt de volgende fase. "Recepten die ik bedenk, test ik altijd op vrienden. Wat bijvoorbeeld een absolute favoriet is, is de walnootpaddenstoelragout. Heel hartig en smaakvol en tevens de favoriet van mijn man", legt ze uit. Over haar man gesproken, ook hij is inmiddels onderdeel van het bedrijf. "Mijn man en ik zijn een goed team. Ik houd me bezig met de creatieve aspecten, dus de content op sociale media, podcasts en de kookboeken. Hij is niet alleen proefkonijn, maar geeft ook leiding aan ons team en het personeel in de winkel."

Rijk gevuld, kleurrijk en overvloedig

‘Ik weet dat er allerlei misvattingen over plantaardig eten rondgaan. Eén daarvan is dat het niet vullend genoeg zou zijn. Ik heb daar absoluut geen ervaring mee. Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat een plantaardig dieet geen verplichting is of dat je 100 procent veganist moet zijn. Een gezonde levensstijl is juist plezierig, iets waar je zin in hebt. Blijf dus weg van saaie salades en laat de opvatting over enkel het eten van sla, komkommer en wortel los. In plaats daarvan kun je denken aan gesauteerde kruiden in smakelijke kokosmelkcurry’s en dahls, in miso gemarineerde geroosterde groenten en pindanoedels. Een plantaardig dieet is rijk gevuld, kleurrijk en overvloedig zodat het je zowel lichamelijk als geestelijk tevreden stelt."

Tekst: Mireille Sneekes | Fotografie: Sophia Spring, ©Hodder & Stoughton 2020