Wanneer kun je eigenlijk het beste beginnen met anti-agingproducten?

Smiling pretty woman using mirror in spa center

Bij elke levensfase hoort weer een andere skincare routine, maar door alle goedbedoelde adviezen en nieuwe 'wondermiddeltjes' zie je soms door de bomen het bos niet meer. Terug naar de basis: wanneer kun je het beste beginnen met anti-agingsproducten?

Eerste crèmes

Rond je tienerjaren en als beginnend twintiger heeft je huid nog volop collageen (geeft kracht, structuur en elasticiteit aan onze huid en ons lichaam) en elastine. Deze houden samen je huid stevig en elastisch. Te vroeg beginnen met een anti-rimpel crème levert geen schade op, maar heeft ook weinig nut. Vanaf je vijfentwintigste worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar. Een futloze(re) huid, een kraaienpootje hier, een kraaienpootje daar, wallen na een korte nacht (pfff, een nachtje doortrekken beleef je nu wel anders). Zie hier het moment om te beginnen met een goede skincare(routine). De zware anti-rimpel crèmes kun je - voor nu - skippen. Hier draait het nog vooral om voorkomen en het hydrateren van de huid.

Andere fase

Rond je dertigste wil je overgaan in fase 'bestrijding'. Kies juiste anti-aging crèmes die je helpen corrigeren aan beginnende rimpels en de vermindering van huidveroudering. Tijdens en na de overgang heeft je huid flinke veranderingen te verduren. Ze wordt dunner, droger, en maakt nog minder collageen en oestrogeen aan. Dat resulteert in een doffere teint en prominenter aanwezige rimpels. Rijke hydraterende crèmes die verzorgen, een gezonde gloed geven en de huidklachten van de menopauze tegengaan zijn dan welkom. Toch willen we wel duidelijk maken dat elk persoon (en dus elke huid) anders is, en iedereen veroudert op een andere manier. Zorg dat je van deze tijd geniet en het je op je eigen manier doet. Age gracefully!

Altijd een goed idee

Ontstekingsreacties in je lichaam en huid zijn de veroorzakers van huidproblemen en zorgen voor (vroegtijdige) veroudering. Katalysatoren van die ontstekingen zijn uitbundig en onbeschermd zonnebaden, een ongezond dieet met weinig tot geen antioxidanten, luchtvervuiling en stress. We zweren erbij: een zonnecrème met een hoge factor is écht je beste anti-aging tool. Elke dag, want UV-licht is er nu eenmaal het hele jaar door, ook op bewolkte dagen. Dus? Smeren, smeren en smeren!

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock