5 Vragen aan... Directeur van het Zandvoorts Museum Hilly Jansen

In het Zandvoorts Museum zagen we de tentoonstelling Ode aan het Landschap. Deze toont het topje van de ijsberg aan landschaps-kunstenaars in Nederland. Directeur Hilly Jansen is trots op de gevarieerde presentatie van 29 Nederlandse kunstenaars. "Ik loop weer genietend rond in een vernieuwd museum met een variatie aan Hollandse landschappelijke thema’s."

1. Hoe hebben jullie de tijd gebruikt in de periode dat jullie dicht moesten?

"We hebben niet stilgezeten. We zijn met een flinke kwaliteitsslag bezig. Een upgrade van het museum zeg maar. Van de museumwinkel tot aan de zolder. Zo zijn de vloeren van de grote zalen geschuurd, daar was 20 jaar niets aan gedaan. We hebben meer tijd ingeruimd voor archiefonderzoek en het uitdiepen van bijzondere thema’s. Contact houden met vrijwilligers is ook van groot belang. We hopen dat alle medewerkers gezond blijven en weer graag terug willen. Want zonder vrijwilligers kunnen we niet open."

2. Wat moeten mensen straks zeker weer gaan bekijken in het museum?

"Het is leuk om in de intiemere ruimtes de sfeer van het Zandvoort van vroeger te zien, met tal van originele objecten in de wonderkamer. De vaste collectie is ook de moeite waard met pronkstukken over visvangst en klederdracht."

3. Wat waren uw favorieten in de tentoonstelling Ode aan het Landschap?

"Meteen bij het uitpakken zag ik het al. Een indrukwekkend schilderij van een typisch Hollands strand en zeegezicht, Mudflat Hikers door Dinie Boogaart. Een groepje mensen staat bij de zee, zo nietig in het grootse landschap. Op de grond bij het Atrium staat een installatie van witte blokken met een fijn zwart lijntje. Alsof het ijsschotsen zijn. Ice Floes heet het, van Lisette Koren. Ik kan genietend rondlopen in een vernieuwd museum met een variatie aan Hollandse landschappelijke thema’s. Klaar om weer open te gaan!"

4. Samen met Karina Veeren heeft u een boekje gemaakt over kleinste mens én Zandvoorter Jaapje Paap, met een bijbehorende ruimte in het museum.

"Dit is een dierbare samenwerking. Karina is (kunst)docent op een basisschool in Zandvoort. Zij maakte de tekst voor het boekje en ik de illustraties. Simon Jane Paap, alias Jaapje, groeide op in Zandvoort. Hij kwam bij de badkoets van zijn tante, bij het garnalenvissen en later als mini Napoleon op de kermis. Bijna een sprookje over een mens van 76 centimeter. Over reuzen en dwergen en optredens voor het Hof van Engeland. Karina’s voorliefde voor kinderen, kunst en onderzoek heeft ervoor gezorgd dat we nu een heel bijzonder verhaal kunnen tonen. Met historische prenten, gebruiksvoorwerpen en een op maat gemaakt standbeeld."

5. Wat kunnen we de rest van het jaar nog verwachten?

"Het kan niet anders dan dat we in september weer programmeren rondom de Formule 1. We hebben een rijke historie aan Grand Prix races en dat willen we graag tonen. Dit jaar rondom de ambassadeur van de Dutch GP, de Zandvoortse autocoureur Jan Lammers."

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Hilly Jansen