5 Eenvoudige tips om met stress om te gaan

Het is makkelijk om te hard voor jezelf te zijn als je angst ervaart.

Stress

Uitzoeken hoe je met stress omgaat, is een proces dat iedereen een keer in haar leven doorloopt. Het vinden van een strategie die voor je werkt kan lastig zijn, daarom zetten we een paar hacks op een rij die je misschien kunnen helpen.

Te streng voor jezelf

Het is makkelijk om te hard voor jezelf te zijn als je angst ervaart. Gedachten als 'ik moet dit aankunnen', 'ik moet niet overstuur zijn' of 'ik ben niet goed genoeg', zijn veel voorkomende overtuigingen die bij veel mensen in hun hoofd rondspoken. Als je merkt dat je op dit moment niet zo goed met de situatie om kunt gaan, wat meer dan logisch is, probeer dan emotionele steun te zoeken. Ook kunnen onderstaande vijf strategieën je misschien helpen om met stress om te gaan.

5 strategieën

1. Ontwikkel een self-care routine
Zelfzorg gaat veel verder dan jezelf trakteren op iets lekkers en ontspanning. Het gaat ook over het ontwikkelen van een alledaagse routine, waardoor je je meer op je gemak voelt. Denk aan elke dag bewegen, schilderen, puzzelen of het bellen van je beste vriendin. Wat het ook is, geef elke dag je prioriteiten aan om je angstniveau iets te verminderen.

2. Blijf in contact met mensen
Of je nu je tijd doorbrengt met huisgenoten, je partner of virtueel gesprekken voert: blijf in contact met mensen (om wie je geeft). Zij kunnen je namelijk stabiel houden tijdens minder stabiele momenten in je leven.

3. Probeer dat wat gebeurt, te accepteren
Je kunt je enorm machteloos voelen als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent. Een belangrijke eerste stap is om de dingen waar je geen grip op hebt, proberen los te laten. Je hoeft niet te doen alsof het allemaal niet gebeurt, die ontkenning kan je stressniveau namelijk zelfs verhogen. Maar accepteer dat je niet altijd de touwtjes in handen kunt hebben en dat je daar niet bang voor hoeft te zijn.

4. Bekijk het vanuit een ander perspectief
Het kan wat tijd kosten om de 'voordelen' van je angst(en) op te merken, maar probeer toch eens je focus te verschuiven. Luister naar je gevoel en probeer te begrijpen waarom het er is. Op deze manier kun je misschien je behoefte beantwoorden. Lukt het je niet om je focus te verschuiven? No worries! Dat iets niet meteen werkt, betekent niet dat je er niet de vruchten van plukt. Oefening baart kunst!

5. Vind humor in je dag
Volgens een studie uit het tijdschrift BioPsychoSocial Medicine kan lachen of zelfs iemand horen lachen, je eigen stress verlichten. Of het nu gaat om het kijken naar je favoriete fitnessvlogger of iets anders, iets lichtzinnig in je leven kan je helpen om je angst op afstand te houden.

Lifestyle
  • Happy in Shape
  • iStock