9 tips voor een goede haarverzorging

Het behoeft geen uitleg dat veel mensen streven naar een mooie, glanzende haardos. Maar hoe zorg je daar nu eigenlijk voor? We geven een aantal tips om je haar zo goed mogelijk te verzorgen.

9 tips voor een goede haarverzorging

1. Was je haar niet te vaak 

Veel mensen maken de fout om hun haar te vaak te wassen. Dit kan echter schade aan je haar aanbrengen. Hoe vaak je je haar precies moet wassen, verschilt enigszins per persoon. Was je haar in ieder geval niet vaker dan drie keer per week. In het begin zal je haar misschien snel vet aanvoelen, maar dit wordt op een gegeven moment minder. Je haar moet namelijk even wennen aan het minder wassen. Geduld is dus een schone zaak. Is je haar vet maar is het nog geen tijd om te wassen? Je kunt je haar wel gewoon met water wassen, dit zal al helpen. Ook kan droogshampoo uitkomst bieden.

2. Koop een goede shampoo en conditioner 

Nog zo’n fout die veel mensen maken: hun shampoo en conditioner bij de supermarkt kopen. Voor goede producten moet je wellicht iets dieper in de buidel tasten, maar het verschil is duidelijk zichtbaar. Goedkopere shampoos kunnen namelijk je haar beschadigen. Koop je shampoo en conditioner liever bij de kapper of zoek je heil online. Zo is Kerastase een goed merk voor haarverzorgingsproducten. Er is een Kerastase shampoo voor elk haartype.

3. Laat de föhn en stijltang zoveel mogelijk links liggen

We snappen best dat je af en toe de föhn en stijltang wilt gebruiken. Probeer dit echter tot een minimum te beperken en laat je haar zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. De hitte van een föhn of stijltang is namelijk allesbehalve goed voor je haar en kan de nodige schade aanrichten. Als je dan toch graag de föhn wilt gebruiken, zet hem dan nooit op de heetste stand en zet hem niet heel dicht op je haar.

4. Breng regelmatig een bezoekje aan de kapper 

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar uiteindelijk stimuleert naar de kapper gaan de groei van je haar juist. Zodra je gespleten haarpunten hebt, is bijknippen toch echt broodnodig. Helaas zijn er nog geen producten uitgevonden die daarmee kunnen helpen. Doe het ook tijdig, anders splijten je punten verder door. Bovendien ziet je haar er na een bezoekje aan de kapper meestal meteen glanzender uit.

5. Pas op met heet water en spoel je haar af met koud water 

Pas op met te heet water, hierdoor kan je haar beschadigd raken. Koud water is juist heel goed voor je haar. Het is begrijpelijk dat je geen zin hebt om minutenlang onder een koude douche te staan, maar je kunt natuurlijk wel afspoelen met koud water.

6. Kies voor een spoeling in plaats van een haarverf

Haarverf is nu eenmaal niet goed voor je haar. Zeker het lichter maken van je haar kan op den duur voor een broze haardos zorgen. Als je dan toch graag een ander kleurtje in je haar wilt, kun je beter voor een spoeling gaan. Eventueel kun je dit bij de kapper laten doen voor het mooiste resultaat.

7. Bescherm je haar tegen de zon

Je hebt vast wel eens gemaakt dat je haar stroef en droog wordt van te veel zon. Het beste is om je haar zoveel mogelijk te beschermen tegen direct zonlicht. Draag het liefst een pet of hoed als je in de zon gaat. Daarnaast bestaan er speciale sprays die je haar tegen de schadelijke effecten van zonlicht behoeden.

8. Zorg voor een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan die felbegeerde haardos. Groene groenten, zalmfilet, bonen en eieren zijn voorbeelden van voeding die goed zijn voor je haar. Ook regelmatig bewegen is een aanrader. Stress is uit den boze: dit kan zelfs haaruitval veroorzaken.

9. Borstel niet te hard en niet als het nat is

Uiteraard moet je je haar regelmatig borstelen of kammen. Je haar te vaak borstelen is echter – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – juist niet goed voor je haar. Hier wordt je haar juist niet mooier van. Het kan dan namelijk beschadigen en sneller vet worden. Borstel of kam het daarnaast nooit als het nog nat is. Het is dan namelijk heel kwetsbaar.