Watch to wear: Cartier Tank

Louis Cartier ontwierp in 1917 het eerste Tank horloge. Bijna honderd jaar later is deze klassieker nog altijd een bestseller.

Watch to wear: Cartier Tank

Louis Cartier ontwierp in 1917 het eerste Tank horloge. Bijna honderd jaar later is deze klassieker nog altijd een bestseller. 

Van Audrey Hepburn tot Elizabeth Taylor en van Ingrid Bergman tot Jackie O: allemaal waren ze de trotse eigenaar van een Cartier Tank horloge. Tot op de dag van vandaag staat het horloge symbool voor elegantie en stijl. Cartier ontwierp het horloge in opdracht van het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om de soldaten besef van tijd mee te geven, was een klokje onmisbaar. Maar het tot dan toe veel gedragen zakhorloge bleek behoorlijk onhandig in de loopgraven. En dus kreeg iedere Franse militair een polshorloge dat tegen een stootje kon; het eerste ter wereld met een stalen band. Na de oorlog mochten alle soldaten hun horloge mee naar huis nemen. Hierdoor werd een Cartier Tank horloge een belangrijk souvenir en een symbool van heldhaftigheid en moed.

Inmiddels zijn er talloze uitvoeringen van de Tank, maar het klassieke karakter bleef altijd behouden. Van de zijkant lijkt het bandje op de rupsband van een legervoertuig. Herkenbaar is de rechthoekige kast met de ‘brancard’, die de twee banden stevig vasthoudt. Hoewel Cartier de Tank oorspronkelijk voor mannen ontwierp, kan dat vrouwen niet veel schelen. Het model is typisch androgyn en werd vanaf het begin zelfs aangeduid als la Tank, omdat horloge in het Frans een vrouwelijk woord is. Nog steeds versiert de Tank de polsen van elegante Hollywoodsterren, zoals Angelina Jolie en It-girl Poppy Delevigne. Ook onze eigen prinses Máxima is fan. De Tank staat iedereen.