The Grape Escape: Italië

Pinot Grigio past ook overal bij! Elegance vertelt je alles over deze druif én de mooiste plek in Italië waar je deze kunt proeven.

The Grape Escape: Italië

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de pinot grigio uit Alto Adige, Italië.

Is het Alto Adige, is het Südtirol? Is het Italië, is het Oostenrijk? Het is een echt grensgeval, want ook al ligt de kleine wijnstreek Alto Adige in het uiterste Noorden van Italië, ze spreken er nog altijd bovenal Duits. Één ding is zo helder als wat: ze maken er wijnen met de gründlichkeit van een Oostenrijkse huisvrouw en de passie van een Italiaanse mama. Oftewel: wijnen met de zuiverheid van berglucht en de puurheid van een helder beekje. Neem nou alleskunner pinot grigio, een succesnummer door z’n elegante eenvoud: de wijnen zijn doorgaans licht (maar zeker niet waterig), easy going (maar wel met karakter) en met een knisperende frisheid (maar zonder zijn toegankelijkheid te verliezen). Het is een wijn die de zon laat schijnen.

Wist je trouwens dat die zon in Alto Adige 325 dagen per jaar schijnt? Dat is meer dan op de Cariben! Pinot Grigio past ook overal bij. Lunchen met een frisse salade? Pinot Grigio. Een middagreceptie voor een huwelijk? Pinot Grigio. Lekker lang buiten tafelen op de eerste warme zomeravond? Pinot Grigio! De wijn heeft de frisheid voor overdag en voor bij de borrel, en voldoende smaak om erbij eten. De rij met passende gerechten is oneindig. Klassiek is de combinatie met parmaham, mét of zonder meloen. Neem een slok en je proeft het Italiaanse leven!

Lunch

Alois Lageder is een icoon in Alto Adige. Zijn knisperende, zuivere wijnen zijn onweerstaanbaar. En nog biodynamisch ook. Aan de voet van een steile berghelling bij het dorp Magrè heeft hij zijn eigen wijnbar/restaurant: Weinschenke Vineria Paradeis, gezeteld in een prachtig monumentaal pand. Het terras op de oude binnenplaats is een unieke lunchplek voor kleine hapjes of een bord vol. Verplichte kost: na de lunch een wandeling in de schitterende tuin! aloislageder.eu/paradeis

[gallery columns="2" size="full" ids="6992,6994"]

Wijntip

Cantina Tramin, Traminer Unterebner (2013), Pinot Grigio: wuik en je waant je in een veld vol intens geurende zomerbloemen. Heerlijk! Maar het is ook een wijn met power. Hier kun je gerust pittig bij eten. €19,20, wijnproevers.nl

Wil je meer leren over wijn, bijvoorbeeld over de pinot noir uit Frankrijk? Lees hier meer.