The Grape Escape: Frankrijk

In geen enkele Franse regio zijn zo veel Michelinsterren uitgedeeld als in de Elzas. In Auberge de l’Ill drink je de lekkerste pinot blanc.

The Grape Escape: Frankrijk

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de pinot blanc uit de Franse Elzas.

De Elzas, of ‘Alsace’ zoals de Fransen zeggen, is een klein stukje voormalig Duitsland en een echte wittewijnstreek. Aan de westzijde wordt het begrensd door de bergen van de Vogezen; aan de oostzijde vormt de Rijn de grens met Duitsland. Beroemde druiven uit deze regio zijn riesling, pinot gris en de in Nederland populairste Elzasdruif pinot blanc. Colmar, ‘hoofdstad der Elzasser   wijnen’ is een genot. Het oude stadscentrum vol vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen en Renaissance is beeldschoon en sfeervol, met gezellige terrasjes en zelfs een heuse gracht; reden om de wijk waarin zich die bevindt ´La Petite Venise´, klein Venetië, te noemen. Je kunt er urenlang slenteren door de smalle straten en uitrusten op een van die vele terrasjes, nippend aan een koel glas wijn.

"Liefhebbers van een frisse, slanke, ranke wijn kunnen Riesling soms té fris vinden, zoals Pinot Gris wellicht té rijk kan zijn. En dan is Pinot Blanc een perfect alternatief"

Bestel daar vooral een Flammekueche (Elzassisch), flammkuchen (Duits) of tarte flambée (Frans): het Elzasser antwoord op pizza met de knapperige bodem past perfect bij een Pinot Blanc. In de Elzas staat de druif misschien in minder hoog aanzien dan riesling en pinot gris, maar liefhebbers van een frisse, slanke, ranke wijn kunnen Riesling soms té fris vinden, zoals Pinot Gris wellicht té rijk kan zijn. En dan is Pinot Blanc een perfect alternatief; de beste zijn sappig en krokant tegelijk en de meeste hebben een vriendelijke, soepele zachtheid en een al even vriendelijk, soms wat bloemig aroma. Het is ook de perfecte ‘groentewijn’ (klassieker: bij witte asperges!) En allemaal komen ze in die mooie, ranke fles.

Lunch/diner

In geen enkele Franse regio zijn zo veel Michelinsterren uitgedeeld, Auberge de l’Ill bezit er sinds 1967 zelfs drie. Kiezen is moeilijk, want wat staan er prachtige gerechten op de kaart! Zoals la boîte de sardines marinées « Auberge de l’Ill » au caviar Petrossian. Gemarineerde sardientjes en kaviaar – op prachtig porselein – en met een prijskaartje (€112). Maar nu we hier toch zijn... auberge-de-l-ill.com

Wijntip

Sainte Odile Vins d’Alsace Pinot Blanc Vieilles Vignes: een wijn die vol en rond is en tóch schitterend droog. En dan die geur van verse bloemen, zalig! Klassiek bij asperges, maar ookbij een Thaise curry, quiche, salade of gewoon bij de borrel. €7,91, wijnvandeboer.nl

Meer leren over verschillende druivensoorten? Elegance tipt ook nog eens de beste plekken waar je deze kunt proeven. Lees hier meer.