Recept: stoofschotel met kip en aardappel

De Koreaanse keuken is gevarieerd, gezond én bijzonder rijk aan smaak. Proef deze stoofschotel met kip en aardappel uit het kookboek Koreaans voor beginners!

Recept: stoofschotel met kip en aardappel

Verwarmende stoofschotel met kip & aardappeldak doritang

1 theel. plantaardige olie800 gr kipkarbonades en drumsticks2½ eetl. Koreaanse chilipasta (gochujang)3 eetl. Koreaans peperpoeder (gochugaru)2½ eetl. sojasaus6 teentjes knoflook, geperst1 eetl. honing3 middelgrote aardappels, geschild, in stukken2 kleine uien, in parten1 wortel, geschild, in grote stukken1 groene chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt1 eetl. geroosterdesesamolie2 lente-uien, in dunne ringen2 theel. geroosterde sesamzaadjesGebruik eventueel iets minder chilipasta en peperpoeder

Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een grote pan met een zware bodem. Voeg de kipdelen toe zodra de olie heet is en bak ze in 4-5 minuten rondom bruin. Giet eventueel overtollig vet voorzichtig uit de pan. Meng de chilipasta, het peperpoeder, de sojasaus, de knoflook en de honing in een kom. Voeg dit mengsel met 400 milliliter water toe aan de kip in de pan. Roer goed en doe de deksel op de pan. Breng het vocht aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.

Doe de aardappel, de ui, de wortel en het grootste gedeelte van de chilipepers erbij. Breng het geheel weer aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 20-25 minuten pruttelen tot je met een scherp mes zonder veel moeite door de aardappel en de wortel kunt snijden. Roer de sesamolie erdoor en laat de stoofschotel nog 1 minuut koken. Schep de stoofschotel voor het serveren in kommen en strooi de rest van de chilipeper, de lente-ui en de sesamzaadjes erover.

 

 

Dit is het gerecht dat Jina in haar jeugd het liefst at na schooltijd. De pittige chilipepers en sesamolie vormen in combinatie met de stevige aardappels een perfect gerecht voor koude, winterse avonden. Dit eenpansgerecht is simpel te bereiden, dus het is misschien handig om het recept op te nemen in je doordeweekse kookrepertoire. Houd er rekening mee dat Jina als geboren Koreaanse al flink wat meer ‘hitte’ kon verdragen in haar jeugd dan een gemiddelde westerling. Gebruik dus eventueel iets minder chilipasta en peperpoeder.

Onze Koreaanse keuken - Jordan Bourke & Rejina Pyo - Karakter Uitgevers, €25

Meer culinieuws? Klik hier.