Een gelakt speenvarken aan het spit, kluiven aan vette kippenpoten en een ketel met brij die boven het vuur hangt te pruttelen. Dat is het beeld dat we hebben van voedsel in de middeleeuwen. Maar de gastronomie in die periode had veel meer te bieden. Ze aten gevarieerder en smakelijker dan we denken, verzekert Christianne Muusers.
Oude recepten in het nu
De culinair-historica studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en analyseerde daarvoor instructieve teksten uit de middeleeuwen waaronder een aantal kookschriften. Jaren later kookte ze als enthousiast hobbykok geregeld technisch ingewikkelde gerechten uit de klassieke Franse keuken voor de zakendinertjes van haar inmiddels ex-man. Zo kwam ze op het idee om beide te gaan combineren en specialiseerde ze zich in oude recepten.
[gallery columns="2" size="medium" ids="47941,47943"]
Het boek
Het verleden op je bord (Karakter Uitgevers, €29,95) bestaat uit 45 historische gerechten vertaald naar moderne recepturen, geïllustreerd met prenten, verhalen en historische wetenswaardigheden. Voor iedereen met interesse in de Europese culinaire geschiedenis of voor hobbykoks die smaken uit het verleden willen serveren.