Pauline Boty: vrijgevochten pionier van de Britse pop-art

Dit is haar verhaal. 

Pauline Boty

Haar werk is sensueel, feministisch, empowering en inmiddels ook iconisch. Pauline Boty (1938-1966) was een van de pioniers van de Britse pop-art, maar het had weinig gescheeld of de kunstenares was voorgoed in de vergetelheid geraakt.

Toen Pauline Boty op 6 maart 1938 op de wereld kwam in het dorpje Carshalton in Engeland leek ze in niets voorbestemd om een van de belangrijkste pioniers binnen de Britse pop-art te worden. Ze was de jongste van vier kinderen in een katholiek gezin in de middenklasse, en als meisje tussen drie jongens verwachtte haar conservatieve vader dat ze jong zou trouwen en een gezin zou stichten.

De rebelse Pauline had echter een ander plan: ze wilde kunstenares worden. Toen ze op zestienjarige leeftijd een beurs won voor de Wimbledon School of Art, besloot ze dus tegen haar vaders wil in te gaan studeren. Haar moeder steunde haar wel, want die had in haar jongere jaren dezelfde droom gehad, maar kreeg ondanks haar talent geen toestemming van haar ouders om een kunstopleiding te volgen. Pauline rondde haar studie met vlag en wimpel af. Maar de knappe, jonge vrouw merkte in die tijd al dat ze meer dan eens op haar looks werd beoordeeld en niet op haar kunnen. Haar klasgenoten ­ noemden haar ‘The Wimbledon Bardot’, vanwege haar ­ gelijkenis met de Franse filmster Brigitte Bardot, die in die tijd een icoon was.

Meer experimenteren

Pauline kon op haar twintigste meteen doorstromen naar het Royal College of Art. Daar koos ze wel de veilige studierichting glas-in-lood, omdat haar vooraf was verteld dat vrouwen hier meer kans hadden om aangenomen te worden dan bij de schildersopleiding. Sowieso werden vrouwen niet heel serieus genomen als toekomstige kunstenaars. In de wandelgangen werd gezegd dat ze vooral werden aangenomen om de mannelijke studenten happy te houden. Het uitzonderlijke talent van Pauline Boty viel echter al snel op en al in haar ­ eerste jaar werden drie van haar werken uitgekozen voor de Young Contemporaries expositie in Londen. Een jaar later werd ze opnieuw verkoren om een van haar glas-in-lood ­ werken tentoon te stellen op de reizende expositie Modern Stained Glass van de Arts Council.

Het hele verhaal van Pauline Boty lees je in de nieuwe Elegance. Nu in de winkel!

Kunst & Cultuur
  • Jill Waas
  • NL Beeld