/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FYPPreTQLHSXMQi1741690326.jpg)
Esther Jacobs (54) reist al vanaf haar studie bedrijfskunde aan Nyenrode de hele wereld over en heeft dus al ruim dertig jaar geen 'thuis' in de klassieke zin van het woord. Ze was al digital nomad voordat dat woord überhaupt bestond. Ze heeft hierbij voor de nodige uitdagingen gestaan. Maar Esther is enorm slim en ziet altijd en overal mogelijkheden en oplossingen. Zo heeft ze bijvoorbeeld haar eigen olijfboomgaard in Puglia, schrijft ze met AI-boeken voor succesvolle ondernemers en heeft ze zelf ook meerdere boeken en (Tedx) Talks op haar naam staan.
1. Waar ontstond je idee om te leven als een digital nomad?
"Dat ging vanzelf. Ik reisde altijd al veel, gedreven door nieuwsgierigheid en de drang om andere culturen en manieren van leven te ontdekken. Vanaf mijn 17e trok ik regelmatig de wereld over, vastbesloten om ervaringen te verzamelen in plaats van bezittingen. Op een dag ontdekte ik dat ik officieel niet meer bestond: Nederland had me zonder waarschuwing uit het systeem gegooid omdat ik 'te veel reisde'. Mijn paspoort kon niet meer verlengd worden, ik had geen recht meer op zorg, en zelfs in mijn eigen koophuis mocht ik me niet meer inschrijven. In plaats van vast te lopen in bureaucratie, besloot ik deze situatie te omarmen en een leven te creëren zonder grenzen. Ik verhuurde mijn huis en omarmde de nieuwe vrijheid. Inmiddels heb ik meer dan 100 landen bezocht en ben ik een van de eersten die locatie-onafhankelijk werken ontdekte."
2. Wat is er zo fijn om nergens ter wereld meer ingeschreven te staan?
"Ultieme vrijheid: geen bureaucratie, geen verplichte belastingen in één land, geen overheid die bepaalt hoe ik mijn leven inricht. Ik bepaal zelf waar ik woon en werk en voel me thuis op plekken waar ik op dat moment het liefst ben. Natuurlijk brengt het ook uitdagingen met zich mee, maar ik leerde om voor alles zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Geen werkgever, geen overheid, geen instantie waar ik op kan terugvallen: als er iets misgaat, is er niemand om 'de schuld' te geven. Dat geeft kracht en onafhankelijkheid. Bovendien leverde al die ervaringen en avonturen de inspiratie op voor de 30 boeken die ik schreef."

3. Heb je voor uitdagingen gestaan?
"Mijn leven is een aaneenschakeling van uitdagingen en onverwachte kansen. Rondom de invoering van de euro bedacht ik Coins for Care, waarmee ik zonder budget of ervaring 16 miljoen euro aan overgebleven buitenlandse muntjes inzamelde voor goede doelen. Toen ik ontdekte dat veel non-profits geen verantwoording wilden afleggen over de besteding van het geld, richtte ik de Donateursvereniging op. Daarna meldde ik me aan voor Expeditie Robinson waar ik op een onbewoond eiland leerde over overleven en groepsdynamiek onder extreme omstandigheden. Naast deze externe uitdagingen heb ik mijn eigen grenzen moeten verleggen. Twee auto-ongelukken, whiplashes en burn-outs dwongen me om opnieuw na te denken over mijn energie, gezondheid en balans. Deze zoektocht naar balans bracht nieuwe avonturen, onder andere in de wereld van tango en tantra."
4. Je hebt veel dingen mogen verwezenlijken (een eigen olijfboomgaard, AI-boeken schrijven en meerdere Ted Talks). Wat was het mooiste wat je hebt mogen bereiken?
"Ik heb ongelofelijke dingen meegemaakt: ik heb de mooiste plekken op aarde gezien, geleerd van de rijkste en armste mensen, presidenten ontmoet, vliegtuigen en helikopters bestuurd, met dolfijnen gezwommen, mezelf in extreme situaties leren kennen, de liefde leren kennen en die weer verloren. Maar ook hoe magie ontstaat als je buiten de gebaande paden durft te gaan."
"Maar het mooiste moment moet nog komen: op 28 juni 2025 geef ik mijn eenmalige 'No Excuses' theatershow in Amsterdam! Deze show markeert de overgang van een leven vol productiviteit en actie naar een nieuw hoofdstuk waarin ik meer focus op 'zijn' in plaats van altijd maar 'doen'. Het wordt een unieke avond waarin ik mijn bijzonderste avonturen, inzichten en levenslessen deel. Dit is mijn laatste grote event voordat ik met 'pensioen' ga en het leven nog meer op mijn eigen manier ga vormgeven. Toch blijf ik op één vlak actief: ik blijf als schrijfcoach werken, maar dan alleen met mensen die écht iets bijzonders vertellen – verhalen die de wereld in moeten."
5. Wat zijn de adviezen die je mensen met een soortgelijk idee zou willen meegeven?
- "Wacht niet op toestemming. Er is nooit een 'perfect moment' om te beginnen, dus neem gewoon die eerste stap.
- Gebruik wat je hebt. Ik begon Coins for Care zonder geld of ervaring en haalde uiteindelijk 16 miljoen euro op. Alles wat je nodig hebt, heb je waarschijnlijk al.
- Omarm onvoorspelbaarheid. Soms is een onverwachte wending je grootste kans. De dingen die ik niet had gepland, brachten me de mooiste avonturen.
- Vertel je verhaal. Storytelling is krachtig. Door je eigen weg te delen, inspireer je anderen en creëer je nieuwe mogelijkheden.
- Durf jezelf te zijn. Of het nu gaat om ondernemerschap, reizen of hoe je werkt: het is niet erg om buiten de lijntjes te kleuren. Vaak brengt het je juist verder. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft, ook als dat betekent dat je 'anders' bent dan de rest. Als iets botst, verander dan de context – niet jezelf. Zoek of creëer een omgeving waarin jij tot je recht komt."
- Esther Jacobs
- Esther Jacobs