/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FCQy6E65eWGxQoO1740646534.jpg)
Founder Claire van Beek was al een tijdje ontevreden in haar baan als mediamanager, want ze wilde meer impact maken. Toen haar partner (hij heeft een bedrijf in shapewear) uit Australië een slip kreeg opgestuurd dat een menstruatieslip bleek, dacht Claire: dit is het! Met menstruatieondergoed wordt de enorme afvalberg aan tampons en maandverband namelijk veel kleiner en het scheelt ook heel veel CO2-uitstoot. Inmiddels heeft Moodies Undies ook stijlvolle, comfortabele lingerie voor vrouwen die last hebben van incontinentie.
1. Hoe ontstond het idee voor Moodies Undies?
"Eigenlijk bij toeval! Mijn vriend heeft een bedrijf en ontving in 2020 vanuit zijn fabriek een menstruatiebroekje. We wisten in eerste instantie niet wat het was, maar na wat research ontdekten we dat menstruatieondergoed in andere delen van de wereld al razend populair was. Vrouwen en meisjes waren er echt fan van, en bovendien is het een duurzamer alternatief: elk broekje vervangt ongeveer 150 wegwerpproducten zoals maandverband en tampons, wat een enorme besparing op afval betekent. Nieuwsgierig ben ik het zelf gaan proberen en ik was overtuigd. Ik moest even wennen, maar wilde vervolgens niet meer terug naar tampons. Dat was het moment waarop we besloten om samen Moodies te starten."
2. Hoe het je het aantrekkelijk gemaakt voor vrouwen om Moodies Undies aan te schaffen?
"We begrijpen dat veel vrouwen aarzelen om hun vertrouwde menstruatieroutine te veranderen. Daarom bieden we 'een niet goed, geld terug'-garantie van 40 dagen, zodat iedereen Moodies zonder risico kan uitproberen. Omdat we sterk focussen op kwaliteit, durven we deze garantie te geven – en in de praktijk krijgen we bijna nooit een broekje retour. Vrouwen die twijfelen, raden we aan te beginnen met een broekje voor de nacht. We hebben hiervoor extra comfortabele 'boyshorts' ontwikkeld, waardoor het gemakkelijk is om in een vertrouwde omgeving de overstap te maken. Vaak zijn vrouwen daarna overtuigd."
"Bij incontinentie zien we dat de drempel lager ligt, omdat veel vrouwen al op zoek zijn naar een betere oplossing. Speciaal daarvoor hebben we heel stijlvolle broekjes ontworpen – waaronder een zwarte en rode van kant – met een absorberend kruisje. Bovendien hebben deze broekjes naadloze randen, zodat ze niet zichtbaar zijn onder strakke kleding. Ideaal dus!"
3. Wat vind je het allerleukste aan je baan?
"De variatie in mijn werk! We doneren broekjes om menstruatiearmoede tegen te gaan, schrijven blogs om onze klanten te informeren over alles rondom hormonen, menstruatie en incontinentie en werken daarbij samen met experts. Het bespreekbaar maken van deze onderwerpen vind ik enorm belangrijk."
"Daarnaast zijn we continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Zo hebben we toffe bikini's en badpakken ontworpen waarin je zorgeloos kunt zwemmen tijdens je menstruatie of incontinentie, zonder lekkage. Maar misschien zijn de dankbare mails en reviews nog wel het waardevolst. Het is geweldig om te horen hoe Moodies écht een verschil maakt in het leven van meisjes en jonge vrouwen. We horen vaak van moeders dat ze erg blij zijn met de vrijheid die Moodies biedt voor hun dochter – omdat ze overdag op school bijvoorbeeld niet meer maandverband hoeven te wisselen – en dat ze hadden gewild dat ons product er 25 jaar geleden ook was. We krijgen ook vaak terug van onze klanten dat ze het persoonlijke contact met onze klantenservice enorm waarderen. Daar ben ik heel trots op."
4. Hoe zie je de toekomst van Moodies Undies voor je?
"Dit jaar ligt de focus op retail. We willen Moodies beschikbaar maken in lingeriewinkels, badmodewinkels, drogisterijen en bijvoorbeeld outdoor- en sportwinkels of conceptstores, zodat vrouwen onze producten makkelijker kunnen ontdekken en ervaren. Op de langere termijn zien we veel kansen om internationaal verder uit te breiden en Moodies toegankelijk te maken voor vrouwen in nog meer landen dan België en Nederland. En het mooie is dat we dan ook nog meer kunnen doneren om menstruatiearmoede te verminderen."
5. Wat zou je beginnende ondernemers adviseren?
"Zoek de verbinding met andere ondernemers voor inspiratie, ondersteuning en een dosis gezelligheid. Omring jezelf met mensen die je verder helpen en uitdagen. Zo ben ik deel van een heel leuke club vrouwelijke duurzame ondernemers met wie ik regelmatig borrel en met wie ik een heel waardevolle appgroep heb waarin we elkaar van alles vragen."
"Afgelopen jaar was ik ook onderdeel van EY Winning Women waaruit ik nog steeds veel inspiratie haal. Maar mijn grootste advies is misschien wel: bouw aan een merk dat écht impact maakt, want dat geeft de grootste voldoening. De kennis dat we met elk broekje de planeet veel water, CO2, landfill en toxische stoffen besparen, en dat we meisjes en vrouwen in armoede kunnen helpen met donaties, maakt het voor ons als team echt waardevol elke dag hard aan ons merk en onze producten te werken."
- Claire van Beek
- Claire van Beek