/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FaMKS4u11hZQuiH1739886223.jpg)
Vrouwen hebben het soms niet makkelijk. En dan met name als het gaat om vruchtbaarheid. Want hoewel er heel veel dingen zijn die invloed hebben op de vruchtbaarheid van een vrouw, zijn er ook heel vaak verzonnen verhalen waar men in gelooft. En precies daarom zetten wij er een aantal voor je op een rijtje, zodat je precies weet wat je wel, en wat je niet moet geloven.
'De pil is schadelijk voor je vruchtbaarheid'
"De pil maskeert veranderingen in je natuurlijk cyclus, dus wanneer je stopt met het nemen ervan, kun je symptomen zien die duiden op verkorte cycli of pijnlijke menstruaties", aldus Danielle Lane, gynaecoloog. Dit betekent dus niet dat de pil schadelijk is voor je vruchtbaarheid, maar dat vrouwen niet beseffen dat ze al een aandoening hebben die de vruchtbaarheid beïnvloedt.
'Vrouwen hebben altijd schuld bij onvruchtbaarheid'
Dit is natuurlijk niet waar. Sterker nog, in de helft van de vruchtbaarheidsgevallen ligt het probleem bij de man. "Dit betekent dat mannen geëvalueerd moeten worden als onderdeel van een vruchtbaarheidsbeoordeling en vrouwen niet behandeld moeten worden totdat hun partners gecheckt zijn", zo legt Lane uit.
"Aangezien vrouwen zwanger zijn, zien we vruchtbaarheid vaak als een vrouwelijk probleem. Dit resulteert in enorme schuldgevoelens en stress bij vrouwen die het gevoel hebben dat zij als enige verantwoordelijk zijn voor het niet zwanger worden."
'Na je 35ste wordt je vruchtbaarheid minder'
Nope, ook niet waar. "De vruchtbaarheid neemt elk jaar af, maar er is geen vruchtbaarheidsklif waar vrouwen op 35-jarige leeftijd vanaf vallen. Er is een steilere daling op 38-jarige leeftijd en opnieuw na 40, maar dit zijn ook allebei geen kliffen", aldus Eve Feinberg, hoogleraar verloskunde en gynaecologie.
'Met IVF word je minder snel zwanger'
Hm, dit is de enige waar de meningen over verdeeld zijn. Experts leggen namelijk uit dat dit zowel waar, als niet waar is. "Bij vrouwen onder de 35 jaar kunnen de slagingspercentages behoorlijk hoog zijn (meer dan 50-60 procent per cyclus), afhankelijk van de specifieke diagnose en het gebruikte embryologie-lab. Bij vrouwen boven de 40 jaar kunnen de slagingspercentages echter laag zijn (minder dan 10 procent per cyclus)."
'Seks tijdens je menstruatie kan leiden tot zwangerschap'
Oké, er is natuurlijk altijd een kans dat je zwanger kan raken na het hebben van seks tijdens de menstruatie, maar volgens experts is de kans nihil. "Voor de meeste mensen is de kans op zwangerschap bijna nul in de eerste paar dagen van de menstruatie, wanneer de bloeding het hevigst is. Maar het risico neemt toe met elke opeenvolgende dag, met name voor mensen met kortere cycli. Als iemand onbeschermde seks heeft tegen het einde van de menstruatie, kan sperma lang genoeg overleven om een eicel te bevruchten die vrijkomt tijdens de vroege ovulatie", zo legt directeur en adviseur geneeskunde, Ippokratis Sarris uit.
'Na een miskraam is het moeilijker om zwanger te worden'
"Sommige onderzoeken suggereren dat het identificeren en behandelen van microbiële onevenwichtigheden de vruchtbaarheid kan verbeteren, met name voor degenen die een kunstmatige vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Maar het meeste bewijs is beperkt en komt uit klinische onderzoeken die zijn uitgevoerd in een onderzoek omgeving, in plaats van met vrij verkrijgbare tests", aldus Sarris.
"Ik kom in mijn praktijk vaak patiënten tegen die ze hebben gekocht en thuis hebben uitgevoerd. Ze bieden zelden bruikbare inzichten en veroorzaken vaak angst. Ingrijpen bij de vaginale microbioom op basis van gebrekkige tests en vervolgens even gebrekkige behandelingen gebruiken (zoals gecommercialiseerde en niet-gevalideerde probiotica), kan leiden tot een verergering van de aandoening die je in de eerste plaats probeert te genezen of te voorkomen. Het is altijd aan te raden om zorgprofessionals te raadplegen bij vruchtbaarheidsproblemen."
- ELLE
- Adobe Stock