/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F86ASyIhcf32DGH1738846080.jpg)
Ondernemer Jane Munro ruilde het bruisende Londen in voor het rustige dorp Macclesfield, in het groene Cheshire. Ze voelt zich daar met haar gezin helemaal thuis in een pand uit 1790, dat door de jaren heen is gevuld met een prachtige kunstcollectie.
Geschiedenis
De geschiedenis en creatieve scene van Macclesfield maakten dat Jane in één klap verliefd werd op het kneuterige dorpje. Een dorpje dat vol staat met karakteristieke huizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Niet vreemd dus dat Jane, Jon en hun twee zonen hier dertien jaar geleden de voordeur van het historische herenhuis openden en sindsdien nooit meer definitief sloten. 'Het is altijd spannend om naar een nieuwe plek te verhuizen, maar met andere gebouwen en landschappen', vertelt Jane.
Maar al snel voelde het gezin zich hier thuis. Jane ontpopte zich tot de succesvolle eigenaresse van de populaire Treacle Market. Een markt die iedere laatste zondag van de maand in het dorp te vinden is, en honderdzestig kramen telt, al ruim tien jaar. 'Handwerk, vintage vondsten, eten en drinken... Iedere kraam wordt bewust en zorgvuldig geselecteerd. Ik heb het geluk gehad dat ik de meest geweldige kunstwerken mag uitzoeken, van Japanse antieke stukken uit de jaren 1950 tot moderne ontwerpen.'
Kunstzoeker
Dat uitzoeken gaat Jane gemakkelijk af. 'Als klein meisje stond ik al in de rij voor iedere uitverkoop. De jeuk om op verschillende plekken spullen te verzamelen is er altijd geweest. En je gelooft het misschien niet, maar sommige van mijn mooiste stukken komen uit vuilnisbakken', lacht ze. Haar verleden als makelaar kwam haar goed van pas, want rondneuzen in huizen die het net anders dan anders doen, was haar op 't lijf geschreven. Nu is haar eigen huis een plek waar ze het liefst rondloopt en geniet van de zorgvuldig samengestelde collectie. 'De meeste stukken die je in ons huis ziet, komen van reizen of uit de galerie van kunsthandelaar Gordon Reece in Londen en Yorkshire, waar ik vroeger werkte. Hij had een geweldig oog voor opvallende, kwalitatieve ontwerpen.' De mix van nieuw en oud, verschillende materialen en kleuren bracht het pand weer tot leven.
Op de schop
Verrotte ramen, afbrokkelende plafonds en schoorstenen om opnieuw te metselen: met 1790 als bouwjaar had het huis een beetje liefde nodig. Maar gelukkig stonden Jane en Jon te popelen om die liefde te geven. Ze voegden nieuwe luiken en werkende kachels toe en besloten de keuken op de schop te nemen. 'Zoals bij alle historische panden is er onderhoud nodig. Dit is een huis met een groot hart, dat we weer tot leven hebben gebracht.' De bijzondere indeling, grote ruimtes (waaronder vijf slaapkamers), werkende luiken, Franse deuren en details die jaren terug in de tijd gaan, zorgden ervoor dat de vonk tussen het huis en Jane oversloeg.
'De indeling was in de loop der jaren behoorlijk aangepast, omdat verschillende gezinnen hier hebben gewoond en het interieur keer op keer werd gevormd naar hun behoeften.' Het herontwerpen van de keuken – die nu terracotta tegels en een houtkachel heeft – was de grootste uitdaging voor het stel. 'Toen we hier kwamen, had de keuken een vreemde indeling. Ik dacht continu: hoe pakken we dit aan? Mijn dromen – of nachtmerries – bestonden uit manieren om afvoerbuizen om te leiden. Totdat ik dé manier had gevonden. Dat was een Eureka-moment. Mijn man werd er gek van, maar die visuele jeuk is niet aan of uit te zetten. Wat ik ook doe, ik denk er altijd over na.'
Binnenkijken bij het hele huis van Jane en Jon? Je ziet het allemaal in de gloednieuwe Elegance. Nu in de winkels!
- Lotte van Zijl
- Claire Bingham