Dit is het verschil tussen een gevoelige huid en een beschadigde huid

Een expert legt uit hoe je het verschil herkent

Roodheid, droge plekken en jeuk kunnen allemaal worden toegeschreven aan een gevoelige huid. Maar hoe weet je of het daaraan ligt of dat je huidbarrière beschadigd is? Drie experts leggen uit hoe je het verschil kunt zien én kunt behandelen.

Gevoelige huid

Een plotselinge aanval van roodheid, droogheid of gevoeligheid kan ontzettend frustrerend zijn. Meestal lukt het wel om dit probleem op te lossen – door andere producten te gebruiken, bijvoorbeeld – maar dit kan soms ook een hele zoektocht zijn. Zo moet je weten op welke ingrediënten je huid zo heftig reageert en kan het ook geen kwaad om je skincare routine onder de loep te nemen. Maar de hoofdvraag blijft toch: is mijn huidbarrière beschadigd of heb ik gewoon een gevoelige huid?

Huidbarrière

First things first, want wat is een huidbarrière eigenlijk? Deze term wordt regelmatig rondgestrooid in de beauty wereld, en is eigenlijk eenvoudig uit te leggen. “De buitenste laag van de huid (het stratum corneum) fungeert als onze huidbarrière”, legt dermatoloog dr. Sharon Belmo uit. Volgens dr. Belmo speelt het een essentiële rol om onze huid comfortabel te houden. “De huidbarrière voorkomt dat we water uit onze huid verliezen en voorkomt dat schadelijke stoffen in de omgeving die irritatie, infectie of allergieën kunnen veroorzaken onze huid binnendringen. Deze laag is bijzonder rijk aan lipiden (vetten) zoals ceramiden die helpen om onze huid gehydrateerd te houden.”

Zo herken je het verschil

Hoewel een gevoelige huid en een beschadigde huid soortgelijke klachten hebben, is een beschadigde huidbarrière goed te herkennen. Volgens dr. Belmo merk je het aan een droge, schilferig, gebarsten of verdikte huid. “Het zal ook geïrriteerd, ongemakkelijk en gevoelig aanvoelen.” Een gevoelige huid kan versterkt worden door een beschadigde huid, en heeft meestal klachten die je niet meteen ziet. “Mensen met een gevoelige huid voelen branderigheid, pijn of jeuk als reactie op een product die normaal gesproken geen dergelijke sensaties zouden (of zouden moeten) veroorzaken.” Volgens huidexpert dr. Ifeoma Ejikeme zijn veelvoorkomende boosdoeners geurstoffen, bepaalde conserveermiddelen, sulfaten en schurende exfolianten. Een beschadigde huid kan daarentegen worden veroorzaakt door overmatige reiniging, overmatige exfoliatie, agressieve huidverzorgingsproducten of omgevingsstressoren – zoals koud weer of vervuiling.

Behandelen

Voordat je producten inslaat die voor een beschadigde huid werken, is het belangrijk om te weten wat voor type huid je hebt. Dit bepaalt namelijk welke verzorging het beste bij je past.

Voor een gevoelige huid adviseert dr. Ejikeme aan om goed te letten op de ingrediënten. “Voor een gevoelige huid raad ik aan om te kiezen voor zachte, geurvrije formulering die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid”, legt ze uit. “Vochtinbrengende crèmes die ceramiden, hyaluronzuur en niacinamide bevatten, kunnen er ook voor zorgen dat de huid comfortabeler aanvoelt.”

Een beschadigde huid vraagt om geduld en vooral om voorzichtig te werk te gaan. “Vermijd agressieve reinigingstechnieken en kies voor milde, niet-schuimende reinigingsmiddelen. Het opnemen van barrière-ondersteunende ingrediënten zoals ceramiden, vetzuren en natuurlijke oliën kan helpen bij het herstellen en versterken van de beschermende barrière van de huid.”

Twijfel je wat voor type huid je hebt, dan kan een gesprek met een dermatoloog zeker interessant zijn!

Bron: Stylist.co | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws