Een modieuze investering: dit zijn de populairste designertassen aller tijden

Stuk voor stuk parels!

Marilyn Monroe zong dan wel zo mooi: diamonds are a girl’s best friend, maar ze onderschatte overduidelijk de kracht van een designer bag. Hoewel bepaalde trends op dat gebied komen en gaan, zijn er specifieke modellen die altijd hoge ogen gooien. Dit zijn de populairste designertassen aller tijden. 

De Birkin Bag

Kun je je voorstellen dat je zo succesvol bent dat een modehuis een tas naar je vernoemt? Voor actrice Jane Birkin is het geen ‘wat als’-kwestie. Het Franse Hermès noemde de Birkin Bag naar het icoon en sinds de lancering van de tas is het een most wanted item. Uit een achtergrondartikel gepubliceerd op BBC bleek dat de tas per toeval het licht zag. “Het bestaan ervan was een gelukkig toeval, voortgekomen uit een uitwisseling tussen Birkin en voormalig Hermès-topman Jean-Louis Dumas op een Air France-vlucht van Parijs naar Londen in de vroege jaren ’80”.

De tas viert dit jaar z’n 39-jarig jubileum en het is nog altijd moeilijk om een tas te bemachtigen. Lukt het je wel? Dan is het een investment piece pur sang. Zo nam de waarde van de tas sinds 2016 met 16 procent toe. Per jaar! En speciale kleuren? Die doen het nog beter. Die waarde stijgt sinds 2016 met zo’n 20 procent per jaar!

Niemand minder dan Heidi Klum (of vermoedelijk haar assistent) slaagde erin om de eigenaar te worden van een gele Birkin Bag.

De Chanel Quilted Flap Bag

Chanel heeft een aardige reputatie opgebouwd en de handtassen van het label zijn een synoniem geworden voor luxe. Met name de tas met het gequilte design behoort tot de grootste successen sinds couturier Coco Chanel de tas zelf ontwierp in 1955.

“Chanels klassieke flap bags zijn echte verzamelstukken, omdat ze verkrijgbaar zijn in zo’n mooie reeks stoffen, maten en kleuren”, deelt CEO van modemerk Threads Rachel Ingram met Who What Wear. “Nu groen de kleur van het seizoen is, hebben we de vraag naar groene flap bags enorm zien stijgen. De flap bags verliezen nooit hun waarde.”

De iconische Chanel quilted flap bag.

De Mulberry Alexa

Wie een beetje thuis is in de wereld van de designer bags (of er zelfs eentje heeft, good voor you!) weet dat de Mulberry tas die vernoemd is naar model Alexa Chung niet in het rijtje mag ontbreken. Deze tas is wat jonger dan de meesten uit dit rijtje – hij zag aan het begin van 2010 voor het eerst het licht. De Alexa bag van Mulberry werd onmiddellijk een it-bag en dat is-ie nog steeds.

Alexa Chung met haar eigen Mulberry Alexa, want als er een tas naar je wordt vernoemd, dan moet die ook aan je eigen arm hangen.

De Gucci Jackie

Als je als groot modehuis een tas vernoemd naar een icoon, dan lijk je binnen te zijn. Deze theorie lijkt in ieder geval ook van toepassing op de Jackie bag van Gucci. Deze begeerlijke tas vernoemde het modehuis naar Jackie Kennedy en werd een hit. Voor de Autumn Winter show van Gucci kreeg de tas een kleine make-over, maar de tas verloor absoluut niet aan populariteit.

Niemand minder dan Dua Lipa heeft ook een versie van de geliefde Jackie tas.

De Balenciaga City Bag

Een tas die niet vernoemd is, maar wel een hoog most wanted-gehalte heeft: de Balenciaga City Bag. En hoewel deze parel niet vernoemd is, zou Balenciaga er best goed aan doen om Mary-Kate en Ashley Olsen te eren met een vernoeming. Zo droegen de actrices de tas nonstop in de vroege zeroes. Het resulteerde erin dat de tas een iconische status verkreeg en dat nog steeds heeft.

Bron: Who What Wear | Beeld: NL Beeld/BrunoPress

Laatste nieuws