Zo bespaar je op je verbouwing

Een verbouwing loopt al snel op in de kosten. Wil je wel graag verbouwen, maar niet de hoofdprijs betalen? Met deze tips kom je een eind op weg.

1. Planning & budget

De eerste stap is je budget bepalen en een duidelijke planning maken. Zo heb je een goed overzicht voor jezelf én voor de aannemer (als je die hebt). Maak over het budget ook duidelijke afspraken met de aannemer of vakman, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. Vraag offertes aan en vergelijk

Er zijn zoveel specialisten, dat de prijzen erg verschillend kunnen zijn. Het vergt misschien wat tijd, maar door verschillende offertes aan te vragen, kun je de beste prijs eruit pikken. Een vaste prijs is het beste, want een uurprijs kun je moeilijk controleren. Ook is het fijn als de betaling in termijnen gedaan kan worden, zodat je niet alles vooraf hoeft te betalen. Dan betaal je pas het volledige bedrag als je tevreden bent met het resultaat. Let verder op of btw kosten, voorrijkosten, een opmeet service en andere bijkomende kosten bij de prijs inbegrepen zijn of niet.

3. Kom je in aanmerking voor subsidies?

Als je je woning gaat verduurzamen, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor subsidies. En dat is natuurlijk mooi meegenomen. Sommige zijn landelijk, sommige per gemeente. Check dit dus goed. Er zijn verschillende sites waarop je kunt zien voor welke subsidies je in aanmerking komt en hoe hoog dat bedrag is.

4. Bespaar op materiaalkosten

Materiaalkosten kunnen snel oplopen. Als je zelf het materiaal koopt, check dan waar je dat het voordeligst kan doen. Bestel bijvoorbeeld gereedschap bij mastertools.nl. Hergebruik ook zoveel mogelijk, leen spullen bij vrienden of familie en kijk of je dingen kan overnemen van iemand anders die wellicht ook net klaar is met een verbouwing en materiaal over heeft.

5. Steek zelf de handen uit de mouwen

Voor veel dingen is een vakman nodig, maar je kunt zelf meer doen dan je denkt. Trommel bijvoorbeeld vrienden en familie op om vooraf het sloopwerk te doen en alle rommel af te voeren. En als je moet besparen, kies er dan voor om de makkelijkere klusjes zelf te doen, zoals verven. Let er wel op dat je weet wat je doet of goed voorbereid begint, want als je er een potje van maakt kost het weer extra om het opnieuw te laten doen.

6. Werk samen met de buren

Het kan nooit kwaad om eens bij je buren te checken of zij ook iets willen verbouwen. Misschien hebben ze wel een huis uit hetzelfde jaartal en zitten ze er ook over na te denken om dezelfde dingen te verbouwen. Je kunt dan vaak korting krijgen bij een vakspecialist, omdat ze op dezelfde locatie werken. Voor jullie beiden een win-win situatie!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mastertools.nl.

Beeld: Tima Miroshnichenko via Pexels

Laatste nieuws