13 Dingen die je niet wist over prinses Beatrix

Ze weet veel zaken geheim te houden, maar niet alles.

Haar hele leven staat onze voormalige koningin al in de schijnwerpers en tóch weet ze veel zaken geheim te houden voor het publiek. Behalve deze dingen…

1. Zuinig

Prinses Beatrix is heel erg zuinig. Voor een aardrijkskundeboek moest ze vier gulden betalen. Dit vond zij te veel en dus speurde ze tweedehandswinkels af, op zoek naar een goedkoper exemplaar.

2. Controle

Onze prinses heeft last van controledwang. Wanneer dingen nét eventjes anders gaan dan anders, stoort zij zich hieraan. Ook controleerde zij haar zoons altijd of ze niet stiekem waren uitgegaan. Willem-Alexander vond dat verschrikkelijk.

3. Sport

De voormalig koningin is gek op tennis. Zij is dan ook regelmatig gespot op de tribune bij diverse (internationale) tenniswedstrijden.

4. Arrestatie

Geloof het of niet, Beatrix en haar zusje zijn eens gearresteerd. Wat ze hadden gedaan? Fruit gestolen bij de groenteman. De politie heeft het paleis gebeld om dat laten weten dat je kleine dames daar zaten. Ze bleven daar maar liefst twee uur zitten, met toestemming van Juliana. Sterker nog, ze zei: “Geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn.”

5. Straatnamen

Vaak worden namen van bekende personen of nationale helden gebruikt als straatnaam. Wel opvallend is het feit dat er tien keer zoveel straten zijn met prinses Beatrix, dan met koningin Beatrix.

6. Koningin

Bij de geboorte van haar oudste zoon Willem-Alexander, kwam er een einde aan meer dan honderd jaar koninginnen.

7. Salaris

Het salaris van Beatrix is €510.000 per jaar. Daarnaast betaalt ze tot wel 1,6 miljoen euro aan persoonskosten. Hoe? Dat blijft de vraag…

8. Naam

Sinds haar geboorte nam de populariteit van de naam Beatrix sterk toe. In 1941 werden de meeste Beatrixen geboren, drie jaar na haar geboorte.

9. Overleg

Elke maandagochtend schuift zij aan bij het overleg tussen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun staf.

10. Kapsel

Het kapsel van Beatrix is welbekend. Wie denkt dat ze haarstukjes draagt om zoveel volume te creëren, heeft het mis. Flink touperen en heel veel haarlak zijn haar geheim.

11. Betekenis

De naam Beatrix betekent: zij die gelukkig maakt of gelukkige vrouw.

12. Bijnaam

Beatrix wordt door familie ook wel Trix genoemd. Ook hebben haar kleinkinderen een speciale bijnaam voor haar: amma, een combinatie van mama en oma. Dat heeft ze liever dan oma.

13. Papegaai

De prinses heeft een bijzonder huisdier: een papegaai genaamd Lingo. Een ondeugende, dat wel. Hij bijt namelijk graag in haar oor. Verder heeft ze ook altijd honden gehad en is ze dol op paardrijden. Een echte dierenvriend dus.

Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws