5 Redenen voor meer natuurlijk licht op je werkplek

Weinig mensen vinden het fijn om te werken in een ruimte zonder ramen. Dat is niet zo gek, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er allerlei voordelen zitten aan natuurlijk licht op je werkplek. Zo is het ontzettend goed voor de productiviteit en gezondheid, maar er zijn nog meer voordelen. We zetten ze op een rijtje.

1. Gezondheid

Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die regelmatig blootgesteld worden aan natuurlijk licht, zich beter kunnen concentreren, alerter zijn en een beter kortetermijngeheugen hebben. Dit resulteert in een hogere productiviteit van maar liefst 6% tot 12% ten opzichte van mensen die tijdens een werkdag maar weinig met daglicht in contact komen. Het is dus zeker de moeite waard om thuis je bureau eens te verplaatsen als deze niet in de buurt van een raam staat. Wanneer je werkkamer zich bijvoorbeeld op zolder bevindt, kan het installeren van een (extra) dakraam uitkomst bieden.

2. Alle voordelen, geen kosten

De zon produceert dagelijks een enorme hoeveelheid gratis licht. Dat is al een voordeel op zich. Zeker als je bedenkt dat de zon ook op een bewolkte dag voldoende licht geeft om in te kunnen werken.

3. Een beter dagritme

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er allerlei voordelen zitten aan het hebben van een dagrite dat gelijk loopt aan de natuurlijke cyclus. Oftewel: wakker zijn als het licht is buiten en slapen wanneer het donker is. Je zult merken dat je een betere nachtrust ervaart en je overdag emotioneel stabieler voelt. Wanneer je jezelf tijdens de werkdag blootstelt aan voldoende daglicht, pas je je eigenlijk al aan de natuurlijke cyclus aan.

4. Ware kleuren

Kunstmatige lampen kunnen, hoe natuurgetrouw ook, altijd een vertekend beeld geven van de ware kleuren van een product. In natuurlijk daglicht krijg je het meest waarheidsgetrouwe beeld van een product. Dit kan, afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, hartstikke belangrijk zijn. Als je een beroep hebt waarin kleur een belangrijke rol speelt, is het het beste om alleen in daglicht te werken. Denk bijvoorbeeld aan een grafisch ontwerpen, architect of modeontwerper. Maar ook producten van een groenteboer of een stoffenverkoper komen het beste tot hun recht in daglicht.

5. Beter voor het milieu

We noemden al de stijgende productiviteit en dalende kosten als voordelen van een werkplek met natuurlijk licht, maar we moeten ook zeker de voordelen voor het milieu niet uitvlakken. Er is de afgelopen jaren veel verbetert op het gebied van milieuvriendelijkere verlichting, maar het blijft toch altijd beter om het licht helemaal uit te laten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws