Prinses Delphine openhartig over eetstoornis: ‘Ik woog nog maar 28 kilo’

"Ik ben toen bijna gestorven."

Lees ook

De 55-jarige Belgische prinses Delphine worstelde als tiener met een eetstoornis. In de radioshow ‘Goeiemorgen morgen’ sprak ze openhartig over de ziekte die haar leven jarenlang beheerste. “Ik ben toen bijna gestorven.”

28 kilo

In haar tienerjaren wordt Delphine geteisterd door anorexia nervosa. Zes jaar lang vecht ze tegen de stoornis, die haar leven op een drastische manier beheerst. “Het werd steeds erger en erger”, aldus de openhartige royal. Uiteindelijk eist het leven dat ze op dat moment leidt zijn tol: Delphine weegt op haar vijftiende nog maar 28 kilo. Op het moment dat iemand zo sterk vermagert, beginnen de organen beschadigd te raken. Zo ook bij de prinses. “Ik ben toen bijna gestorven.”

Wilskracht

Het is dan ook niet vreemd dat artsen de Belgische willen laten opnemen in het ziekenhuis. Haar psycholoog vindt dat echter geen goed idee. Door opname zou het lichaam kunstmatig weer wat opgelapt worden, maar meer ook niet. Het op eigen kracht doen was een beter plan, oppert haar psycholoog. Delphine: “Ze vertrouwde op mijn wilskracht.” En terecht: met de nodige begeleiding knapt ze stukje bij beetje op.

Kunstacademie

Haar toetreding tot de kunstacademie is vervolgens een nieuwe cruciale stap in haar herstel. “Toen was ik pas echt vertrokken”, aldus de buitenechtelijke dochter van Koning Albert II. Vooral omdat ze daar de kans kreeg om zichzelf “uit te drukken in kunst”, legt ze uit. Haar gouden tip voor lotgenoten die ook worstelen met een eetstoornis, is dan ook een ‘artistieke hobby oppakken’. Dansen, zingen, schrijven, met verf klooien; het kan allemaal. Delphine: “Of begin aan een teamsport. Dan voel je je belangrijk en geraak je uit die bubbel van isolement en eenzaamheid.”

Bron: Beau Monde| Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

Zie ook

Kate Middleton en Meghan Markle

Kate Middleton en Meghan Markle zweren bij deze gezichtsolie 

De hertoginnen zijn beiden fervent gebruiker van deze olie.
prinses Beatrix

13 Dingen die je niet wist over prinses Beatrix

Haar hele leven staat onze voormalige koningin al in de schijnwerpers en tóch weet ze veel zaken geheim te houden voor het publiek. Behalve deze dingen...
Maxima

Het geheim van koningin Máxima voor een jonge en stralende huid

Op 50-jarige leeftijd zijn de rimpels bij de koningin nog ver te zoeken..