Column: Reneé in Paris

"Spelen met stijl, hoe doe je dat?"

Renée K. is een Nederlandse Parisienne, bekend van haar boek Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent. Naast het afronden van haar tweede boek adviseert ze professionals op het gebied van imago en stijl en geeft ze les in style development aan de 55 Creative Business School. Op social media deelt zij haar leven tussen Amsterdam en Parijs. Neem ook een kijkje op haar Instagram en website.  

De magie van stijltwists

Als een klein meisje dat iets heel stouts ging doen, durfde ik het eindelijk. Het kapsel dat ik vroeger nooit mocht, want: ordinair. Maar op mijn 44e voelde ik me volwassen genoeg voor een pony. Iedereen heeft wel stijlregels van huis uit meegekregen. Kort haar is voor jongens, oranje gaat niet met rood, alleen leren schoenen dragen (sneakers zijn om te sporten), de riem moet matchen met de schoenen, goud en zilver samen kan echt niet en zwart is voor begrafenissen. Gaandeweg vullen we deze regels onbewust aan met overtuigingen over wat ons wel en niet goed staat. Vaak sterk beïnvloed door allerlei hypes en trends die continu op ons worden afgevuurd. Als imago expert kom ik geregeld vrouwen of mannen tegen die hierdoor vast zijn komen te zitten in een kledingpatroon. Ik noem het de stijlfreeze. Met als meest voorkomend symptoom: een volle kast, maar niets om aan te trekken. Ik kan daar zo blij van worden, want ik weet hoe leuk de stappen zijn die we samen gaan maken. We gaan namelijk aan de slag met loslaten, improvisatie en nonchalance. Want daar zit, net als in het leven, alle magie. Spelen met stijl, hoe doe je dat? Na jarenlang observeren in Parijs kan ik zeggen dat het antwoord op deze vraag samen te vatten is in één woord: stijltwists. Niet dat de Parisiennes er überhaupt een woord voor hebben. Eigenlijk gaat het hier om relatief simpele manieren om een genuanceerde draai te geven aan een basislook. Je hebt er wel een beetje lef voor nodig, want patronen doorbreken, betekent ook afscheid nemen van een bepaalde veiligheid. Maar goed, veilig is saai, dat weten we allemaal. Spelen dus, dat is het einddoel.

Ter inspiratie een aantal van mijn favoriete voorbeelden.

De pouch
Door dit tasje uit zijn gebruikelijke gala-context te halen en te dragen met een bewust casual look, geef je je stijl een eigenwijze twist.

French tuck
Ook de manier waarop je je shirt in je broek of rok stopt kan een stijlelement zijn. Laat het aan de voorkant semi slordig bloezen en je nonchalance factor schiet direct omhoog.

Mix van printjes
Natuurlijk kun je kleuren en tinten combineren, maar wat mij betreft kun je een stapje verder gaan: draag verschillende printjes bij elkaar. Het vergt wat fingerspitzengefühl dus hierbij twee combinaties die altijd goed zijn: het klassieke bruine ruitje met het schippersstreepje. Of rood met panterprint. En voor gevorderden: alles tegelijk.

De ceintuur
Wat mij betreft la petite robe noire van elke kledingkast. Het geeft structuur aan een look en accentueert de taille door het te dragen over een oversized jas of blazer, een shawl of witte blouse. Kortom, alles behalve dat waar het voor bedoeld is. Speel hier ook met kleur, print of studs.

De omgekeerde V-hals
Draag je V-hals trui eens andersom. In plaats van een klassiek decolleté creëer je een prachtige sexy blik op je rug die niemand verwacht. Hetzelfde kun je doen met een vestje met knoopjes.

Beeld: Lisa Penningarenée

Laatste nieuws