Zo voorkom jij dat je online wordt opgelicht

Het oplichten zoals dit tot enkele jaren geleden gebeurde, heeft inmiddels natuurlijk plaatsgemaakt voor online oplichting. Waar we vandaag de dag al onze bankzaken online doen, is het dus extra goed opletten geblazen om te voorkomen dat er mensen toegang kunnen krijgen tot jouw gegevens. Dit geldt overigens naast je bankgegevens ook voor de gegevens van een beleggings of crypto app brokerfolio. Wat je namelijk vaak ziet, is dat mensen kiezen voor een relatief eenvoudig wachtwoord en in de veronderstelling zijn dat ze gezien de lage waarde niet interessant zijn. Toch is het tegendeel waar. Ook mensen met enkele honderden of zelfs tientallen euro’s worden slachtoffer. Sterker nog, misschien juist wel eerder. Om ervoor te zorgen dat jou dit niet overkomt, hebben we een aantal handige tips voor je.

Onderzoek de verkoper

Voordat je een aankoop doet, doe wat onderzoek naar de verkoper. Bekijk reviews van andere klanten en zorg ervoor dat je zeker weet dat de verkoper betrouwbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld ook kijken naar de gegevens van de kamer van koophandel en ook de adresgegevens. Kun je deze nergens op de website vinden, dan is het wellicht verstandiger om niet met deze verkoper in zee te gaan.

Pas op voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn

Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Wees op je hoede voor aanbiedingen die aanzienlijk lager zijn dan de marktwaarde van het product, omdat dit een teken van oplichterij kan zijn. Checken dus altijd eerst even dubbel of een aanbieding elders ook zo goedkoop is. Is dit niet het geval, dan kun je het beter even laten voor wat het is.

Betalingsmethoden

Wees voorzichtig met het versturen van betalingen online, want oplichters gebruiken vaak betaalmethoden die moeilijk te traceren zijn. Het beste is om bij online aankopen een veilige betaalmethode te gebruiken, zoals PayPal of een creditcard en natuurlijk iDEAL. Het voordeel aan betalen met creditcard, is dat er een chargeback kan worden gedaan. Dit houdt in dat je geld kan worden teruggehaald, iets wat bij een betaling met iDEAL niet meer kan.

Klik niet op verdachte links

Als je een e-mail ontvangt met een verdachte link, klik er dan niet op. Oplichters gebruiken vaak phishing e-mails om te proberen je persoonlijke informatie te stelen. Wat je vaak ziet, is dat je een waarschuwingsmail krijgt dat de wachtwoorden van je Beleggen apps zijn verlopen. Klik je dan op de link, dan wordt je gevraagd de informatie te vullen. Op het moment dat je dit doet, wordt dit rechtstreeks doorgestuurd naar de oplichter en hebben ze toegang tot jouw gegevens.

De welbekende ‘red flags’

Als een verkoper weigert een fysiek adres op te geven of je een product niet laat terugsturen, kunnen dit tekenen zijn van oplichting. Wees je bewust van alle rode vlaggen en wees extra voorzichtig bij een online aankoop. De oplichters worden namelijk steeds geraffineerder en weten nep bijna niet meer van echt te doen laten onderscheiden.

Photo by Firmbee.com on Unsplash

Laatste nieuws