Wat moet je weten voor je zonnepanelen aanschaft

Heb je hier al aan gedacht?

Steeds vaker zie je de afgelopen jaren zonnepanelen op de daken van Nederlandse huizen verschijnen. Dit komt, doordat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en goed voor je portemonnee. Het is een flinke investering, maar de schatting is dat je die binnen zes á zeven jaar terugverdiend hebt. Waar moet je echter op letten, wanneer je zonnepanelen aanschaft? Hieronder volgen acht tips.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik per jaar van grote en kleine huishoudens ligt op 3000 kWh per jaar. Hiervoor heb je 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Panelen beschikken over een verschillend vermogen. Van panelen met een hoger vermogen heb je een kleiner aantal nodig dan van panelen met een lager vermogen.

Vermogen per paneel

Hoe groter het vermogen is van een zonnepaneel, des te meer stroom wekt het paneel op. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 370 wattpiek per paneel. Er zijn panelen met kleinere en grotere vermogen. Hoe groter het vermogen, hoe duurder het paneel echter wordt.

Soort panelen

Zonnepanelen heb je in allerlei maten en kleuren. Ook kun je kiezen of je een frame om de panelen wil of panelen zonder frame. Over het algemeen zijn er drie soorten panelen: blauwe of zwarte panelen, dunne/buigzame panelen of hybride zonnepanelen.

Blauwe/zwarte panelen

De populairste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart van kleur. De blauwe kleur wordt veroorzaakt, doordat er gewerkt wordt met polykristallijn silicium. De zwarte panelen danken hun kleur aan het monokristallijn silicium. Er zit geen verschil in de kosten en opbrengsten van de panelen, dus de keuze voor de kleur is puur esthetisch.

De dunne of buigzame zonnepanelen

Je hebt ook panelen, waarbij een dunne-filmtechniek wordt toegepast. Het voordeel van deze techniek is dat het de panelen buigzamer maakt. Financieel zijn ze echter minder aantrekkelijk dan de blauwe of zwarte panelen.

Hybride zonnepanelen

Er zijn ook hybride zonnepanelen op de markt. Deze heten ook wel PVT-collectoren. Het speciale aan dit type zonnepanelen is dat het een zonnepaneel en zonneboiler in een is. Dit paneel wekt kortom stroom op, maar ook warmte voor warm water.

Welke omvormer heb je nodig?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, heb je ook een omvormer nodig. Zonnepanelen maken namelijk gelijkstroom en een omvormer zet dit om in wisselstroom. De omvormer heeft dus een belangrijke functie. Let bij de aanschaf van een omvormer op de volgende dingen:

  • Vermogen omvormer past bij totale vermogen van je zonnepanelen?
  • Koop omvormer bij zelfde leverancier als je zonnepanelen
  • Kun je opbrengst van zonnepanelen via omvormer in de gaten houden?
  • Heeft omvormer een of meer maximum power point trackers?
  • Heb je ook micro-omvormers nodig?

Subsidies en regelingen

Vroeger kreeg men van de Nederlandse overheid om de aanschaf van zonnepanelen te investeren. Deze landelijke subsidie is echter afgeschaft. Wel kun je bij sommige gemeentes nog aanspraak maken op een subsidie. Het 21% btw-bedrag van je aankoop kun je wel terugvragen. Wel zijn er nog een handige regeling: de salderingsregeling.

Salderingsregeling

Bij de salderingsregeling mag je aan het eind van het jaar de door de zonnepanelen opgewekte energie wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt dat jaar. Je levert zo het overschot aan stroom aan het net. Voor de verkoop van je overschot aan stroom, krijg je een terugleververgoeding van €0.055 per Kilowattuur. Vanaf 2025 zal deze regeling worden afgebouwd.

Is jouw dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen niet zomaar op ieder dak geplaatst worden. Er zijn een paar richtlijnen die bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen:

  • De hellingshoek van het dak: de hellingshoek is op de opbrengst van invloed, waarbij een hellingshoek van 35 graden het optimaalst is.
  • Richting: Voor de beste opbrengst kun je het beste je zonnepanelen naar het zuiden richten.
  • Ruimte tussen panelen: wanneer de panelen dichter op elkaar kunnen liggen, dan leveren ze een grotere opbrengst op.
  • Schaduw op dak: voor daken die deels in schaduw liggen, zijn micro-omvormers rendabel.

Wie installeert je panelen?

Het komt de levensduur van je zonnepanelen ten goede, als je jouw panelen laat installeren door een erkende installateur. Op die manier ben je er zeker van dat je panelen geplaatst worden volgens de geldende normen en regels. Zo heb je ook lang plezier van je investering. Veel leveranciers verzorgen de panelen en de installatie ervan, zoals bij de zonnepanelen van Megasolar.

Levensduur zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering en je wil wel na een aantal jaar je geld terugverdiend hebben. Daarom moeten je zonnepanelen over een lange levensduur beschikken. De meeste zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Hiervoor is wel een professionele installatie van de panelen nodig.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws