10x voordelen van een veranda

Heb jij al een veranda aangebouwd?

Een veranda is een extra ruimte die aan je huis wordt gebouwd. Hierdoor kan de veranda gezien worden als een verlenging van je huis, waardoor je woonoppervlakte vergroot wordt. In Nederland vind je nog niet veel veranda’s, omdat het vrij prijzig is. Toch worden er tegenwoordig steeds vaker veranda’s gebouwd. Dit komt doordat de bouw van een veranda aan huis vele voordelen biedt. Wij lichten een aantal van deze voordelen graag toe.

Meer genieten van de tuin

Doordat een veranda je een dak boven het hoofd biedt, kun je in je tuin zitten, zelfs wanneer het Nederlandse weer het even laat afweten. Zodra de buitentemperatuur aangenaam is, kun je eigenlijk al van een veranda gebruik maken. Zeker wanneer je een vuurkorf of buitenhaard erbij aanschaft. Niet alleen biedt de beschutte ruimte je de kans om buiten te zitten, maar ook krijg je zo een extra opslagruimte erbij waar je bijvoorbeeld je tuinmeubelen veilig en bovenal droog kunt opslaan.

Vele stijlen en uitvoeringen

De stijl van je woning bepaalt welke stijl en uitvoering veranda je kunt nemen. Bij een klassieke woning past een houten veranda beter dan bij een modern huis. Bij laatstgenoemde is een glazen veranda veel stijlvoller. Er zijn verschillende soorten veranda’s met ieder een eigen uitstraling. Je kunt dus altijd een passende veranda vinden bij jouw woning.

Advies

Weet je nu echt helemaal niet wat je wil, dan kun je ook bij showrooms langsgaan of online offertes aanvragen bij verscheidene verandabedrijven. Zoek hierbij lokaal om hoge voorrijkosten te voorkomen. Zoek je bijvoorbeeld een veranda in Eindhoven? Vraag dan offertes aan bij lokale bedrijven.

Extra leefruimte

Door de plaatsing van een veranda vergroot je je woonoppervlakte. Je realiseert namelijk een volwaardige woonruimte in je huis. Je zou om dit doel te realiseren ook een volledige aanbouw kunnen doen, maar een veranda is veel goedkoper.

Groter wooncomfort

Het wooncomfort geeft aan in welke mate het in je huis prettig is om te wonen. Een veranda draagt bij aan een hoger wooncomfort, omdat het een rustige plek is om je terug te trekken of te praten met vrienden.

Betere bescherming van de gevel

De veranda wordt over het algemeen tegen de gevel van je huis aangebouwd, waardoor de gevel niet meer blootgesteld wordt aan allerhande weersinvloeden. De gevel wordt hierdoor beschermd. Wel dien je er rekening mee te houden dat je jouw gevel checkt, voordat je er de veranda tegenaan bouwt. De gevel moet namelijk in een goede conditie verkeren, want als de veranda er eenmaal is dan kun je de gevel lastiger bereiken.

Waardestijging van het huis

Doordat een veranda de woonoppervlakte van je huis vergroot, stijgt ook de waarde van je huis. Zo zorgt de aanwezigheid van een veranda ervoor dat je een hogere verkoopprijs mag vragen, wanneer je ooit je huis verkoopt. Bovendien is de veranda een gewilde ruimte, zeker in combinatie met een grote tuin. Wanneer een veranda goed wordt aangelegd en onderhouden, dan zullen de aanlegkosten van de veranda ongeveer gelijk zijn aan de waardestijging van je huis.

Energiebesparing

Je zou het misschien niet verwachten, maar door een veranda te bouwen bespaar je energie. De veranda vormt namelijk een extra isolatielaag. Dit is zeker van toepassing wanneer de veranda afgesloten wordt met een glazen pui. Zonder deze pui zorgt het hout van de veranda voor een isolerende werking. Ook wordt de wind die rondom je huis waait door een veranda gebroken, waardoor er minder snel sprake is van tocht en warmteverlies.

Vergunningsvrij bouwen

Vaak als je een aanbouw wil doen, dan moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. Er gaan vaak wel wat weken voorbij, voordat je de bouwvergunning krijgt en pas dan mag je met de bouwwerkzaamheden starten. De vergunningplicht is bij een veranda vaak niet aanwezig. Zo kun je dus onbezorgd een extra leefruimte bijbouwen en hoef je alleen rekening te houden met zaken als erfgrens.

Meer licht in huis

Door een veranda aan te leggen, haal je meer daglicht in huis aangezien deze vaak afgewerkt wordt met grote partijen glas. Doordat er meer natuurlijk licht in je woning valt, wordt de grens tussen buiten en binnen kleiner. Tevens hoef je minder snel een lamp aan te doen, wat weer energiebesparend werkt. Bovendien zorgt een ruimte met meer licht voor een aantal gezondheidsvoordelen, zoals een positiever humeur en een beter dag-en-nachtritme.

Snel gedaan

Het plaatsen van een veranda is snel gedaan. Normaliter duurt de plaatsing van de veranda twee á vier dagen, afhankelijk van het type veranda en de gebruikte materialen. Wel moet je nog extra tijd rekenen voor de aanleg van de fundering. Dit samen kost echter minder tijd dan een complete aanbouw.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws