Zo maak je je kwetsbare sieraden het beste schoon

Zo houd je je sieraden mooi.

Wanneer je sieraden vaak draagt, kan het zo zijn dat ze na verloop van tijd een beetje doffig worden. Gelukkig zijn er manieren waarop je ze eenvoudig kunt opfrissen. Wij vertellen je hoe je sieraden van verschillende materialen het beste kunt schoonmaken.

Zilver, staal of titanium

Heb je een sieraad van zilver, staal of titanium dat er behoorlijk donker uitziet? Vul een kleine kom met water en doe daar wat afwasmiddel in. Dompel het sieraad onder en borstel het vervolgens voorzichtig met een zachte tandenborstel. Spoel het goed af met lauw water en dep het met een zachte doek droog. Laat het nog een aantal uur drogen op een stuk papier en het is weer als nieuw!

Parels of diamanten

Parels zijn heel kwetsbaar en mogen absoluut niet in de buurt van schoonmaakmiddelen komen. Je kunt ze het beste alleen schoonmaken met een zachte, vochtige doek.

Diamanten moeten relatief vaak schoongemaakt worden (gemiddeld een keer per maand), omdat ze snel dof worden. Dat kun je op dezelfde manier doen als bij sieraden van staal of titanium: met een sopje met afwasmiddel, waarin je de diamant wast met een zachte tandenborstel. Vervolgens goed afspoelen met water en droogdeppen met een zachte doek en de diamant straalt weer!

Edelstenen

Bij edelstenen hangt het schoonmaakproces van de steen af. De meeste kun je ook weer schoonmaken met behulp van een zachte tandenborstel of een doek (zonder sopje met afwasmiddel). Sommige edelstenen, zoals aquamarijn, amethist, labradoriet en tijgeroog, zijn extra kwetsbaar. Die mag je alleen maar schoonmaken met water.

Dofheid wegpoetsen

Merk je dat zilveren of gouden sieraden echt enorm dof zijn geworden? Dan kun je een zilver- of goudpoetsdoek in huis halen. Maak de sieraden eerst schoon volgens de stappen die we hierboven noemden en poets ze daarna goed met de doek. Let op: je mag de zilver- of goudpoetsdoek nooit in de was gooien!

Bron: Margriet, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws