Horoscoop terugblik: dit was het jaar van de Steenbok

Wat hadden de sterren dit jaar in petto?

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dus vind je in de laatste Elegance van het jaar weer de Enige Echte Grote Jaarhoroscoop. Maar, eerst gaan we traditiegetrouw terugblikken op de jaarhoroscoop van 2022, zodat je kunt kijken of-ie is uitgekomen. Hieronder lees je wat 2022 voor Steenbok (23 december t/m 20 januari) in petto had.

Carrière

Saturnus in Waterman zal ook de nodige impact hebben op je loopbaan. Waterman is het teken van verande- ring, van experimenteren, van vernieuwing. Dus als je droomt van een drastische carrièreswitch, dan is dat niet zo vreemd. De onrust die Uranus met zich meebrengt, kan jou influisteren dat het tijd is voor iets anders. Is het ook het juiste moment om daarop in te gaan? Dat ligt een beetje aan wat er gezegd is onder het kopje ‘Persoonlijk’. Je hebt als Steenbok echt behoefte aan zekerheid dus laat je niet gek maken door Uranus door een al te grote sprong te wagen. Onderzoek eerst hoe het zit met de arbeidsvoorwaarden. Of als je mocht overwegen om zelfstandig
ondernemer te worden: zorg dat je reserves hebt waarop je het een tijd kunt uitzingen. Er kunnen momenten zijn dat jij het wiel aan het uitvinden bent omdat je alles zelf wilt doen en ontdekken. Dan is het tijd om jezelf open te stellen voor samenwerking. Want ook ‘samen doen en samen denken’ is een Waterman-kwaliteit die je dit jaar in je werk verder kunt ontwikkelen. Verder kan het zijn dat jij je ontpopt als trendsetter, een visionair die ontwikkelingen ziet aankomen voordat anderen daaraan toe zijn. Dan kan het lastig zijn anderen mee te krijgen, maar de kans is groot dat je vroeg of laat kunt zeggen: ‘zie je wel’. Dus probeer te vertrouwen op je intuïtie en inzicht. Je lef, geduld en doorzettingsvermogen zullen waarschijnlijk ook voor meer welvaart zorgen.

Liefde

Pluto in het ‘staartje’ van Steenbok wijst op de afronding van een emotioneel groeiproces dat zich vrijwel zeker ook heeft afgespeeld op het vlak van de liefde. Misschien ben je van een vrouw die teveel van haar partner houdt, een vrouw geworden die ook van zichzelf houdt. Misschien ben je van iemand die alles inclusief haar partner wilde controleren, iemand geworden die de kracht van loslaten heeft weten te doorgronden. Je zult er hoe dan ook een betere en fijnere partner van zijn geworden. Of je hebt geleerd om een betere, liefdevollere, gelijkwaardiger partner te kiezen. Misschien is een relatie wel even helemaal niet nodig om gelukkig te zijn met jezelf. Nu Saturnus zich in Waterman bevindt, zal de behoefte aan vrijheid en onafhankelijkheid van Steenbok verder toenemen. Daarom is het fijn als een partner jou die ruimte kan geven, zonder zich bedreigd te voelen. Is dat niet het geval, dan kun je de behoefte voelen om de band te verbreken. Of dat echt de oplossing is, is aan jou. Maar misschien zou je even kunnen wachten met een drastische beslissing. Als er genoeg liefde is, komen jullie hier samen (ook) uit. De single Steenbok krijgt ook met deze energie te maken. Dat zou je kunnen sterken in je verlangen naar vrijheid. Maar het kan ook dat iemand jouw hart weet te bereiken, zolang hij maar de regels van vriendschap respecteert: vrijheid, gelijkheid en acceptatie.

Persoonlijk

In 2022 neemt Pluto afscheid van de meeste Steenbokken. Dat betekent een einde aan jaren waarin jouw emotionele basis en thuisfront flink onder vuur lagen. Je kunt het gevoel hebben dat je een soort innerlijke oorlog hebt doorstaan. Maar gaandeweg merk je dat je weer veilig bent, dat je kunt vertrouwen op ‘het leven’ en dat je in feite veel sterker bent dan ervoor omdat je je eigen kracht hebt leren kennen. De onrust van de laatste jaren heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk een degelijke basis voor jou is. Daarom kan 2022 een goed jaar zijn om het fundament onder je leven te verstevigen. Dat kan gaan om een veilige kring van vrienden en familie, maar ook om een eigen huis of een financieel plan. Het belangrijkste is dat het jou het gevoel geeft dat je ergens op kunt terugvallen, dat je niet meer de risico’s loopt die je hebt gelopen in het verleden. Saturnus gaat in 2022 door het teken Waterman. Dat is voor jou van groot belang, omdat Saturnus jouw eigen planeet is. In het teken Waterman heb je de neiging om de dingen anders te doen dan normaal. Je voelt je vrijer, avontuurlijker, spontaner. Alles hoeft niet zo volgens een vastomlijnd plan. Het is ook leuk als de dingen gewoon ‘ontstaan’. Dat kan de nodige positieve dynamiek in je leven brengen.

Tekst: Hanny Roskamp | Illustraties: Laura Page

Laatste nieuws