Nieuwe biografie over The Queen onthult ‘ware’ doodsoorzaak

Op 8 december komt er een nieuwe biografie uit over Queen Elizabeth waar de gemiddelde royalty-watcher écht niet omheen kan.

Ook al voelde de Queen zichzelf nog absoluut geen ‘Oldie’, was ze 96 jaar toen ze overleed. Het is dus niet gek dat Queen Elizabeth volgens de doctoren dus ook ‘old age’ was. Op het overlijdenscertificaat van prins Phillip prijkte bovendien dezelfde reden. Maar dat weerhield mensen er niet van om te speculeren over een mogelijk onderliggende doodsoorzaak – en een nieuwe biografie die binnenkort uitkomt, zou dit bevestigen.

Biografieën galore

Op 8 december komt er een biografie uit over Elizabeth waar de gemiddelde royalty-watcher toch écht niet omheen kan. Het gaat namelijk om het boek Elizabeth: An Intimate Portrait door politicus / historicus / presentator en bovenal Windsor-vriend Gyles Brandreth. Deze alleskunner zit met zijn neus altijd bovenop de royal feiten, en het is dan ook niet gek dat hij als betrouwbare bron wordt aangemerkt.

Plotse dood

Een eerste fragment van die biografie viel dit weekend te lezen in de Daily Mail. Zo schrijft Brandreth onder meer over Elizabeths liefde voor paarden, haar moeite met ‘al het gemompel op tv’, en haar pogingen om te leren hoe een smartphone werkt.

Maar de meest spraakmakende details die Brandreth deelt, gaan over het overlijden van de Queen. Zo weet de biograaf tot in de kleinste details de dagen voor haar dood in beeld te brengen. En waar de wereld op 8 september collectief z’n adem inhield met dat bericht over de gezondheid van de koningin, zouden de zorgen in aristocratische cirkels al eerder bekend zijn.

Over woensdagavond 7 september schrijft Brandreth: “Mijn schoonzoon belde me vanaf Cavalry & Guards Club (een gentlemen’s club waar o.a. Edward VIII en prins William lid van zijn geweest, red.) waar op dat moment groepen samenkwamen om Operation London Bridge te bespreken – de codenaam voor het actieplan dat in werking wordt gezet wanneer de monarch overlijdt.”

Oorzaak

Wat er preciés gebeurd kan zijn op 7 september? Daar kunnen we natuurlijk over speculeren. Maar Brandreth weet te melden dat er voor de dood van Queen Elizabeth één grote onderliggende oorzaak was. De koningin zou namelijk ernstig ziek zijn geweest.

“Ik had gehoord dat ze een vorm van myeloma had – beenmergkanker. Dat zou haar vermoeidheid en ‘mobility issues‘ verklaren waar we in het laatste jaar van haar leven zo vaak over hoorden”, aldus de biograaf. “De waarheid is dat ze altijd wist dat haar resterende tijd een limiet kende. Dit accepteerde ze met alle gratie die je zou verwachten.”

Bron: Beau Monde | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws