Carry Slee openhartig over moeilijke jeugd: ‘Ik fantaseerde vaak dat ik andere ouders had’

"Mijn vader was hevig teleurgesteld toen ik werd geboren."

Lees ook

In het programma Sterren op het Doek was niemand minder dan Carry Slee (73) te gast. Ze vertelde openhartig over haar pittige jeugd en de moeizame relatie met haar ouders.

Andere ouders

De kinderboekenschrijfster heeft het als kind niet altijd makkelijk gehad. “Ik fantaseerde heel vaak dat ik ergens anders woonde en andere ouders had”, vertelt ze. Haar ouders hadden een slecht huwelijk en haar vader wilde liever een zoon. Daarom werd Carry altijd “zijn jongen” door hem genoemd, wat hun band niet ten goede kwam. “Hij was hevig teleurgesteld toen ik werd geboren”, legt ze uit aan Özcan Akyol. Het zorgde ervoor dat Carry extra haar best deed om geliefd te worden door haar vader. Ook met haar moeder was de band niet geweldig, vanwege haar manisch-depressieve stoornis. Ze waarschuwde Carry als kind al dat er een dag zou kunnen komen dat ze uit het leven zou stappen. “Dat is heel erg”, aldus de schrijfster. “Je wilt je moeder niet missen, ook al klaagt ze. Want dan had ik geen moeder meer.”

Nooi gelukkig

Carry kroop als kind in de verzorgende rol. “Het was voor mij een goede plek. Ik denk dat ik anders veel meer last van alles had gehad”, legt ze uit. “Ik wil altijd oplossen. Maar het loste natuurlijk niks op. Want mijn moeder is nooit veranderd, nooit gelukkig geworden. Mijn vader is ook gebleven wie hij was. Niks heeft geholpen. Maar het heeft wel mezelf geholpen, om me in die chaos toch te kunnen redden.”

Of ze van haar vader houdt, vindt ze nog altijd een moeilijke vraag. “Dat is iets waar ik nog steeds geen antwoord op heb. Als je echt van iemand houdt, loopt het allemaal van nature, hoef je je niet te bewijzen en is het altijd goed. Maar dat voelde ik niet. Dus die manier van houden van is er niet.”

Liefde

Inmiddels ziet haar leven er heel anders uit. Carry werd één van Nederlands bekendste kinderboekenschrijfsters, met maar liefst zeven boekverfilmingen. Ook is ze gelukkig in de liefde met haar Elles. “Ik was met een jongen, al zes jaar”, legt ze uit. Maar toen ontmoette ze Elles en kwam er door haar achter dat ze op vrouwen valt. Maar Elles wist dat nog niet van zichzelf. “Op een gegeven moment zei ik dat ik heel verliefd op haar was. Ik had het al tegen m’n vriend gezegd. Zij moest er niks van hebben. Ze dacht: ik val niet op vrouwen”, vertelt ze. “Ik wist zeker dat ze het wel voelde, maar dat ze er nog niet aan toe was om op een vrouw te vallen.” Twee jaar later ging Elles toch overstag en inmiddels zijn ze al vijftig jaar gelukkig samen.

Bron: NPO, Sterren op het Doek | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook