Onderzoek: is thuiswerken beter voor je mentale gezondheid of juist niet?

Een psycholoog legt het uit.

Als je een kantoorbaan hebt, weet je inmiddels waarschijnlijk wel of thuiswerken je ligt of niet. Ben jij zo iemand die veel liever op kantoor zit? Psycholoog Michael Mazius geeft je groot gelijk. Dit zou namelijk beter zijn voor je mentale gezondheid.

Sociale interactie

Na de pandemie is (deels) thuiswerken normaal geworden. Maar hoe zit het met de effecten van thuiswerken op onze mentale gezondheid? Volgens Michael Mazius, gerenommeerd psycholoog, is thuiswerken niet per se beter voor je. Hoewel organisaties enorm hun best hebben gedaan om de kantooromgeving na te bootsen via een virtuele setting, valt het niet te ontkennen dat het niet hetzelfde is. De psycholoog is dan ook een groot voorstander van voornamelijk op kantoor werken. Waarom? Hij gelooft dat sociale interacties een grote positieve rol spelen in ons geluk.

Gewenning

Toch merkt Mazius ook op dat veel mensen die hij spreekt niet per se staan te popelen om weer volledig te werken op kantoor. Waarom vraag je je af? “Mensen zijn organismen die bekend staan om hun gewenning. Wanneer we ons moeten aanpassen, raken we uiteindelijk gewend aan die nieuwe veranderingen.”

Grote plaatje

Maar waarom zouden we juist wél op kantoor willen werken en hoe zorgen we er dan voor dat we dit ook doen? Volgens de psycholoog is het goed om jezelf af te vragen of je echt beter af bent als je vanuit huis werkt. “Misschien, zonder het je te realiseren, focus je je meer op wat je niet leuk vindt aan het werken op kantoor. Waardoor je dus ook niet het goede ervan in kunt zien. Je hersenen kunnen je al snel overtuigen wat het beste in jouw voordeel werkt, zonder het grotere plaatje te zien. En daardoor kun je ook sneller de verkeerde keuzes maken.”

Redenen om wél naar kantoor te gaan

1. Sociale interactie
Mensen hebben mensen nodig. It’s as simple as that! Terug naar kantoor gaan vervult ook je natuurlijke behoefte om contact te leggen met anderen. “Sociale interacties zijn cruciaal voor je hersenen en je sociale vaardigheden”, aldus Mazius.

2. Balans in werk en privé
Naar kantoor gaan, geeft je ook de kans om weer balans in je werk- en privéleven te vinden. De balans tussen werk en privé is namelijk ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid. Bij veel mensen zou deze balans juist thuis verstoord raken, maar dit hoeft natuurlijk niet bij iedereen zo te zijn.

3. Het helpt om je gezonde routine weer terug te krijgen
Volgens psychiater Amelia Alvin helpt het ook om een gezonde dagelijkse routine te krijgen. “Als je vanuit huis werkt, kan de grens tussen werk en privé al snel door elkaar lopen, wat kan leiden tot een burn-out, lusteloosheid en zelfs ernstiger symptomen van depressie. Als je gedwongen wordt om op te staan, je aan te kleden, een plan voor de dag te maken, met anderen om te gaan, wat afwisseling te ervaren en het kantoorleven fysiek te scheiden van je privéleven, kan dat heel nuttig zijn om mentaal in balans te blijven en je humeur te verbeteren.”

4. Mogelijkheden voor groei en creativiteit
“Als we in een sociale ruimte zijn, stellen we onszelf bloot aan allerlei prachtige, belangrijke en interessante mogelijkheden. Als we naar buiten gaan, gaan we uitdagingen aan en groeit daardoor ons zelfvertrouwen”, aldus Mazius.

Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels

Laatste nieuws