Deze 6 tips zorgen voor minder stress op je werk

Met deze zes tips behoort stress straks tot het verleden.

Lees ook

Het is vrijdag, de werkweek is al bijna voorbij. Je hebt bijna de laatste dag overleefd, maar moet nog even ploeteren voordat je het echt kunt loslaten. Ondertussen moet je die ene lunchafspraak nog cancellen, heb je twee vergaderingen voor de boeg en hijgt er ook nog een deadline in je nek. Kortom: even stressen dus.

Werkdruk

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van het verzuim het gevolg is van een te hoge werkdruk. Herkenbaar?  Met deze zes tips behoort stress straks tot het verleden.

1. Organiseer je werk
Overladen met werk, maar weet je niet waar je moet beginnen? Zorg ervoor dat je overzicht creëert. Stel de drie meest urgente en belangrijke punten op en zorg dat je die in ieder geval af krijgt vandaag. Minder belangrijke zaken kunnen ook later nog.

2. Durf nee te zeggen
Vraagt je liefste collega je om hulp, maar kom je zelf om in het werk? Durf dan toch nee te zeggen. Je kunt maar zoveel doen in één dag en daarin zijn jou eigen taken het belangrijkst.

3. Praat met collega’s
Gedeeld leed is half leed, klinkt het gezegde. Dat geldt ook voor jou werkstress. Even je hart luchten bij een collega kan al voor veel opluchting zorgen. Wie weet heeft zij toevallig dé oplossing voor je. Zie je echt door de bomen het bos niet meer? Ga dan in gesprek met je baas. Die weet immers alles van een hoge werkdruk af en zal je ongetwijfeld helpen.

4. Las een pauze in
Regelmatig een pauze inlassen voor wat ontspanning is essentieel om even op adem te komen. Zorg ervoor dat je tijdens je lunchpauze ook even naar buiten gaat. Een korte wandeling (bij voorkeur in het park) kan al wonderen doen.

5. Ga sporten
Hoewel je na een lange werkdag misschien niet echt zit te wachten op een bezoekje aan de sportschool, is dit toch een absolute aanrader. Niet alleen kun je even alles van je af gooien en je frustraties uiten tijdens die ene boksles (beter daar dan op je baas), ook komt tijdens het sporten het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter gaat voelen.

6. Relax
Hoewel vrouwen veel dingen tegelijk kunnen, zijn ze geen super humans. Doe wat je kan en zet wat je niet kan ’s avonds van je af. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen op zondagavond het slechtst slapen, uit stress voor de nieuwe werkweek. Beperk dit door te relaxen en op tijd naar bed te gaan. Morgen weer een nieuwe dag.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Kate Moss

5 Succesvolle carrièretips van Kate Moss

Eigenlijk voor toekomstige modellen, maar iedereen heeft er wat aan.
LinkedIn

Onbekenden uitnodigen op LinkedIn: wel of niet doen?

Kun je iemand die je niet kent een uitnodiging sturen of is dat not done?
tijdstip

Dit is de beste tijd om je sollicitatie te versturen

De kans dat je opvalt en uitgenodigd wordt voor een gesprek is dan vijf keer zo groot.