Zo werd Carolyn Bessette-Kennedy een waar mode-icoon

Carolyn Bessette-Kennedy had (en heeft) grote invloed op het modebeeld.

Lees ook

Carolyn Bessette-Kennedy had (en heeft) grote invloed op het modebeeld. Ze was niet voor niets de muze van Ralph Lauren: ze had stijl en een onverklaarbare aantrekkingskracht. Tijd om dit mode-icoon te eren.

Ontmoeting John F. Kennedy jr.

Ze ontmoetten elkaar tijdens het joggen in Central Park, begin jaren 90. Óf tijdens een Calvin Klein-modeshow. Daar zijn de meningen over verdeeld. Het was in ieder geval liefde op het eerste gezicht tussen Carolyn Bessette (1966-1999) en John F. Kennedy junior. Ze werd geboren als dochter van een ingenieur en een onderwijzeres en groeide op in Greenwich, Connecticut. Na haar afstuderen aan de Boston University vond ze werk bij de Calvin Klein-flagshipstore. Eerst als verkoopassistent, daarna als personal shopper voor New Yorkse beroemdheden, en ten slotte werd ze publicist voor dit Amerikaanse merk. De ontmoeting met John F. Kennedy jr. (zoon van John en Jackie Kennedy) in 1992 veranderde haar leven. Pas twee jaar later werd bekend dat de twee een relatie hadden en vanaf dat moment werden ze constant achtervolgd door paparazzi, die uren op de loer lagen, op zoek naar een spontaan moment.

Carolyn Besette Kennedy

Opvolgster van SJP en Madonna

De Calvin Klein-publicist en Amerika’s meest felbegeerde vrijgezel (en ‘Prince of Camelot’) trouwden in 1996. Na JFK’s bekende datinggeschiedenis met dames als Sarah Jessica Parker, Madonna en Daryl Hannah vond hij in Bessette zijn ‘gelijke’, zoals de assistente van JFK jr. het uitdrukte. Op Cumberland Island in Georgia trouwden ze tijdens een intieme ceremonie voor slechts vijftig gasten. Carolyn viel op in een jurk van Narciso Rodriguez. Eén van de vele voorbeelden van haar keus voor scherpe silhouetten en neutrale kleuren. Ze belichaamde de ingetogen coolheid en natural chic van de 90s.

De allure van Carolyn Bessette-Kennedy kwam voort uit een combinatie van haar ongerepte persoonlijke stijl en haar afkeer van de pers. Carolyn, die notoir gereserveerd was, vermeed de media en weigerde interviews en fotoshoots tijdens haar relatie met JFK junior. Als gevolg daarvan werd haar openbare leven en stijl voornamelijk vastgelegd door de paparazzi. Wie kent niet de foto’s van de twee wachtend op een taxi of terwijl ze de hond uitlaten. Waarbij we Carolyn zien in een mix van Amerikaanse athleisure wear en designerstukken.

Carolyn Besette Kennedy

Muze van Ralph Lauren

JFK jr.’s assistent RoseMarie Terenzio liet overigens weten dat Carolyn een erg grote kast had en nooit gratis kleding accepteerde van designers. Het was haar eigen collectie, een unieke mix van zorgvuldig gekozen basics en kostbare stukken. Van Levi’s-jeans met een GAP-T-shirt, afgemaakt met een Prada-jas (ze had drie kleuren, op maat gemaakt). Modeontwerpers liepen met haar weg. Zo schijnt Ralph Lauren tegen zijn ontwerpers gezegd te hebben dat ze Carolyn als hun muze moesten beschouwen.

Carolyn Besette Kennedy

Inspiratiebron

Helaas geen happy ever after, want op 16 juli 1999 verongelukte het stel tijdens een vliegtuigongeluk; haar zus Lauren zat ook aan boord van het kleine vliegtuigje dat John zelf bestuurde. Een tragisch einde terwijl ze op weg waren naar een huwelijk op Martha’s Vineyard.

Ook na haar dood op haar 33ste bleef ze een inspiratiebron voor moderne looks van topmerken zoals Burberry en Chanel tot aan Maryam Nassir Zadeh. Onlangs nog blies Prada Carolyns favoriete tas nieuw leven in. Die it-bag was oorspronkelijk geïntroduceerd als onderdeel van de herfst/winter-collectie uit 1995 en keerde voor het SS22-seizoen terug op de catwalk in een bijgewerkte vorm onder de naam Re-Edition 1995.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook