Dit moet je doen voordat je om salarisverhoging vraagt

Go get 'em!

Lees ook

Men zegt dat de loonkloof tussen man en vrouw is ontstaan, omdat mannen eerder geneigd zijn om naar een salarisverhoging te vragen. Dit blijkt nog steeds vaak het geval en het is hoog tijd dat hier verandering in komt. Als je een salarisonderhandeling ingaat, is het heel belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt en kunt onderbouwen waarom jij een verhoging verdient. Wij helpen je op weg.

Hard werken

Als je om salarisverhoging wil vragen, kun je dit alleen doen als je dit daadwerkelijk hebt verdiend. Dus begin in de maanden voorafgaand aan je beoordeling met het nemen van meer verantwoordelijkheid op kantoor. Bied jezelf aan als vrijwilliger om een project te leiden, of maak deel uit van conferenties om kennis op te doen. Wat je ook kunt doen is op zoek gaan naar de functiebeschrijving van jouw functie. Kijk of je een aantal van die verantwoordelijkheden meer kan toepassen in je dagelijkse taken en ga een stapje verder in alles wat je doet.

Netwerken

Nog een punt op je agenda in de maanden voorafgaand ‘het grote gesprek’: je netwerk uitbreiden. Als je vergaderingen bijwoont, vooral met collega’s met hogere functies, zorg er dan voor dat je je stem laat horen en een extra bijdrage levert tijdens de gesprekken. Als je in je dagelijkse taken niet veel te maken krijgt met mensen met een hogere functie, doe dan een poging om toch met hun in contact te komen. Dit kan tijdens vergaderingen, een bedrijfsevenement of een zelfs tijdens een lunch.

Ken je eigen waarde

Het is belangrijk om je eigen waarde te kennen. Houd een map bij gevuld met e-mails waarin collega’s je complimenten over je werk en een lopende lijst van dingen die je hebt bereikt. Je baas is zich misschien niet bewust van al het goede dat je doet. Het is aan jou om hem of haar te informeren over je successen, prestaties en overwinningen. Als je het moeilijk vindt om jezelf de hemel in te prijzen, doe dan alsof je onderhandelt namens iemand anders.

Onderzoek

Onderzoek eerst wat een redelijk bedrag is om te vragen voor de functie die je hebt. Hiervoor kun je diverse websites raadplegen, maar je kunt hiervoor ook hulp vragen aan vrienden, kennissen en/of familie. Kijk ook naar hoe de sector, het bedrijf en jouw afdeling het doet. Als de zaken goed gaan, is de kans groter dat je succesvoller bent in het verhogen van je salaris.

Oefenen

Om al je werk vooraf niet voor niks te laten zijn is het belangrijk om het gesprek te oefenen. Doe dit met een collega, of vriend(in) en loop samen het gesprek door, dus ook hoe je het gesprek opent en de eventuele uitdagende vragen die je baas zal kan stellen. Na deze oefening is er een grote kans dat je meer verfijnde en logische antwoorden kunt geven op (onverwachte) vragen. Het is ook de moeite waard om een plan B te bedenken als je baas in eerste instantie nee zegt. Denk na over creatieve compensatiemogelijkheden, zoals meer vakantiedagen of een budget voor conferenties die je wilt bijwonen. Als je voorbereid bent en een goed doordachte aanpak hebt, heb je een grotere kans op een positieve uitkomst voor beide partijen.

Go get ‘em!

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Vrouwelijke baas

Bewezen: een vrouwelijke baas zorgt voor meer motivatie op kantoor

Het blijkt dat vrouwelijke bazen beter zijn dan hun mannelijke collega's. Althans, dat meldt de Time. Zo is uit een onderzoek gebleken dat vrouwen vaak betere managers zijn.
werkdag

5 Tips waardoor je werkdag sneller gaat

Als je je productiviteit wil verhogen, betekent dit niet per se zeggen dat je harder moet werken. Het gaat erom dat je slimmer werkt. Met deze vijf tips gaat je productiviteit omhoog en daardoor voelt je dag ook een stukje korter.