Dit zijn de 5 beste diëten voor vrouwen boven de 50

Welke past het beste bij jouw doelen?

Het is algemeen bekend dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om af te vallen. Maar vergis je niet, ook als het je niet zozeer om de kilo’s gaat, kun je baat hebben bij een bepaald eetpatroon. Deze diëten hebben allemaal hun eigen focuspunt. Welke past het beste bij jouw doelen?

1. Algemene gezondheid – het Mediterrane dieet

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het Mediterraans eetpatroon heel gezond is. Het dieet verkleint de kans op bepaalde chronische, leeftijdsgebonden aandoeningen zoals diabetes, hartziekten, kanker en mentale achteruitgang. Bij vrouwen verlaagt het het risico op overgewicht rondom de menopauze.

Nóg meer goed nieuws is dat de Mediterrane keuken ontzettend lekker en flexibel is. Het Mediterrane dieet is gebaseerd op de eetgewoonten in Griekenland en Zuid-Italië en kenmerkt zich vooral doordat er weinig verzadigd vet wordt gebruikt. Wat er wel op het menu staat, zijn groenten, fruit, bonen, noten, volkoren granen en olijfolie. Deze producten vormen de basis, maar niks is helemaal uitgesloten. Jezelf af en toe trakteren op een stuk chocola en goed glas rode wijn mag gewoon.

Kookboekentip: Het mediterrane dieet kookboek – Susie Theodorou

2. Gezond hart – het DASH-dieet

Hart- en vaatziekten komen helaas vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar en zijn zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken. Na het begin van de overgang kan de bloeddruk bij vrouwen toenemen, een risicofactor voor hartaandoeningen. Het DASH-dieet is ontworpen om een te hoge bloeddruk te voorkomen. Dit wordt vooral gedaan door weinig zout te eten en vooral producten te consumeren die rijk zijn aan calcium, magnesium en kalium.

Wat voeding betreft lijkt het DASH-dieet wel wat op het Mediterrane dieet. Denk aan groenten, fruit, volkoren granen, bonen en noten, maar ook magere zuivelproducten, vis en gevogelte. Rood vlees en suikerrijke producten worden afgeraden (maar een traktatie op zijn tijd mag!) en ook wordt aanbevolen om zo min mogelijk bewerkte producten te eten.

Het DASH-dieet is razend populair in Amerika en moet nog overwaaien naar Nederland. Daardoor zijn er vooralsnog vooral Engelstalige kookboeken beschikbaar.

3. Gezond gewicht – het Flexitarisch dieet

Als flexitariër eet je voornamelijk plantaardige producten, maar dit vul je af en toe aan met vlees, vis, eieren en zuivel. Het Flexitarisch dieet is vooral geschikt als je aan je algehele gezondheid wilt werken en daarbij ook je steentje bij wilt bijdragen aan dierenwelzijn en een beter milieu.

Flexitarisch eten helpt veel mensen om een gezond gewicht te bereiken, diabetes te voorkomen en de gezondheid van het hart te bevorderen. Door af en toe dierlijke producten te eten blijft ook je inname van ijzer, calcium en omega-3 helemaal op peil.

Kookboekeninspiratie: Flexitarisch koken – Kathleen Davis

4. Gezonde hersenen – het MIND-dieet

Vrouwen lopen meer risico op dementie dan mannen. Het MIND-dieet speelt daar op in en is gericht op gezonde voeding om de hersenen in topvorm te houden en achteruitgang van je geheugen tegen te gaan. MIND staat voor “Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”. Een hele mondvol, maar wat het betekent, is dat het zowel elementen uit het Mediterrane dieet als uit het DASH-dieet combineert om het brein gezond te houden.

Aanbevolen voeding zijn volkoren producten, bessen, bladgroenten, bonen en peulvruchten, olijfolie en vette vis. Bepaalde producten, zoals gefrituurd eten, rood vlees, boter, kaas en zoetigheid kun je beter van het menu schrappen. Meerdere studies hebben aangetoond dat het MIND-dieet vooral de kans op dementie verkleint bij mensen die het heel nauwkeurig volgen, maar ook mensen die zich vooral aan de grote lijnen hebben kunnen er zeker baat bij hebben.

Een Nederlandstalig kookboek is er helaas (nog) niet, maar op Pinterest zijn aardig wat recepten te vinden.

5. Mentale gezondheid – Intuïtief eten

Ons hele leven worden we verteld wat we wel en niet moeten eten: door onze ouders, dieethypes, boeken, reclames, diëtisten… Misschien dat je er na je vijftigste helemaal klaar mee bent en gewoon wilt genieten van lekker eten. Intuïtief eten helpt om weer plezier terug te vinden in je eetpatroon.

Intuïtief eten is eigenlijk geen dieet, maar een anti-dieet. Het is bedoeld om beter naar je lichaam te luisteren en te eten waar je echt trek in hebt. Daardoor zou je minder stress ervaren. Ook zou het gezonder zijn dan een heel beperkend dieet. Langdurig diëten kan namelijk leiden tot zwakkere botten, een sterker jojo-effect, een lagere levenskwaliteit en eetstoornissen.

Eten wat je maar wilt betekent niet per se dat je kilo’s aankomt. Mensen die intuïtief eten merken juist vaak dat hun gewicht stabiliseert, omdat ze niet meer in een vicieuze cirkel van strenge diëten en eetbuiten zitten.

Boekeninspiratie: Intuïtief eten – Sharon Numan en Henrike Weerstand.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws