8 Tips om je leven meer op orde te krijgen

Lees ook

Heb je vaak het idee dat je in het dagelijks leven achter de feiten aanloopt? Je hoofd spoelt over van informatie en afspraken en je hebt geen overzicht meer. Hoe zorg je voor meer grip op je taken en een goede balans? Met deze tips kom je al een heel eind.

Plan je suf

Hoewel veel dingen tegenwoordig online worden geregeld is een papieren agenda nog altijd populair. Het zorgt voor meer overzicht omdat je een hele week in één keer voor je ziet. Bovendien onthoud je dingen veel beter wanneer je ze zelf opschrijft. De nummer één tip om meer orde in je leven te krijgen is dan ook het aanschaffen van een goede agenda. Plan daarin niet alleen zakelijke afspraken, maar juist ook tijd voor hobby’s en afspraken met vrienden, familie én jezelf.

Afstemmen met je gezin

Je bent misschien niet de enige thuis die afspraken moet noteren. Heb je ook te maken met een partner en kinderen? Plan dan samen alle activiteiten als gezin en zorg ervoor dat het bij iedereen goed staan genoteerd. Voor de kinderen is een leuke schoolagenda voor het nieuwe schooljaar daarom onmisbaar. Wanneer jij het goede voorbeeld geeft, volgen je kinderen vanzelf ook zodat ze georganiseerd het schooljaar doorlopen en loopt het huis voor je het weet op rolletjes. Daar hebben ze de rest van hun leven nog wat aan.

Sta vroeg(er) op

Heb je ook altijd het gevoel dat je uren tekort komt in een dag? Die 24 uren kunnen we natuurlijk niet aanpassen, maar het moment waarop je opstaat wel. Zelfs als je maar een uurtje eerder per dag opstaat kun je al een stuk meer gedaan krijgen dan normaal. Daarnaast zorgt het ervoor dat je ochtend een stuk relaxter verloopt. Je hebt meer tijd voor je ontbijt en een kopje koffie, hoeft niet gehaast te werk te gaan waardoor je de rest van de dag niet achter de feiten aanloopt en meer ontspannen bent.

Creëer regelmaat

Orde in je leven betekent ook orde in je huis. In ons drukke bestaan schieten dingen als schoonmaken en opruimen er nog wel eens bij in. Hoewel je graag doet alsof je door de troep kunt heenkijken, speelt het toch onbewust een rol in je hoe je je voelt. Met een huis vol troep wordt het in je hoofd automatisch ook een chaos. Creeër regelmaat door ook je huishoudelijke taken goed in te plannen. Kies bijvoorbeeld een vaste tijd of dag in de week waarop je schoonmaakt. Maak er ook een gewoonte van om iedere avond je huis even op te ruimen. Dat is vaak niet veel meer dan spullen op de juiste plek terugleggen. Zo word je iedere dag in een opgeruimd huis wakker en daarmee zet je een positieve intentie voor de nieuwe dag.

Plan momenten voor jezelf

De eerste persoon waar we vaak vergeten tijd voor vrij te maken ben jijzelf. Tijd voor jezelf is enorm belangrijk. Zeker wanneer je een drukke agenda hebt is me-time noodzakelijk om je hoofd leeg te maken en terug te gaan naar je eigen gevoel.

Schrijf je gedachten van je af

De hele dag door wordt ons hoofd overspoeld met allerlei gedachten. Die kunnen behoorlijk in de weg gaan zitten en ervoor zorgen dat je je niet goed kunt concentreren op waar je mee bezig bent. Je bent daardoor minder in het hier en nu. Neem daarom altijd een notitieboekje mee zodat je je gedachten letterlijk van je af kunt schrijven. Zo vergeet je nooit meer dat briljante idee dat je had en kun je het voor de rest van de dag loslaten. Zo is je hoofd ineens een stuk lichter.

Doe weekboodschappen

Er gaat verrassend veel tijd zitten in het bedenken, kopen en voorbereiden van je maaltijden. Door iedere week van tevoren te bedenken wat je gaat eten en direct boodschappen te doen voor de hele week hoef je er niet meer over na te denken en dat scheelt een hoop kopzorgen gedurende de week. Het scheelt je in ieder geval ook meerdere tripjes naar de supermarkt. Dat is een hoop kostbare tijd die je aan veel leukere dingen kunt besteden.

Durf los te laten

Ondanks al het plannen en de rust en regelmaat waar je je zo goed aan houdt, kan het leven soms ook heel anders lopen dan je had gepland. Een beetje flexibiliteit in het leven is daarom ook wel heel belangrijk. Wees bereid om dingen los te laten en je niet krampachtig te laten leiden door afspraken en regeltjes.

Beeld: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook