Zo maak je je oorbellen het beste schoon

Easy does it!

Lees ook

De een draagt elke dag prachtige oorbellen en de ander doet alleen op speciale dagen hangers in de oren. Hoe dan ook: het blijft belangrijk om je sieraden zo nu en dan goed schoon te maken. Maar hoe vaak moet je je oorbellen eigenlijk schoonmaken en hoe doe je dat het beste?

Oorbellen schoonmaken

Hoe vaak je je oorbellen schoon moet maken, hangt af van hoe vaak je je sieraden draagt en hoe je ze bewaart. Oorbellen die je elke dag draagt, moet je veel vaker schoonmaken. Fijne, delicate juwelen – zoals goud en zilver – kun je het beste schoonmaken met een zilverpoetsdoekje. Poets de juwelen eerst met het speciale doekje om aanslag te verwijderen en je ornamenten weer te laten glimmen. Los vervolgens een beetje shampoo in warm water op en maak je oorbellen hiermee schoon. Tot slot kun je het deel van de oorbel dat door je oor gaat, schoonmaken met wat zoutwater. Dip een wattenbolletje in het zoutwater en maak de oorbel daarmee schoon. Maak je oorbel daarna droog met een microvezeldoekje.

Edelstenen schoonmaken

Als je oorbellen schoon wilt maken die zijn bezet met edelstenen – of in sommige gevallen met diamanten of smaragden –  ga je net wat anders te werk. Het meeste vuil verzamelt zich bij deze oorbellen vaak in het metaal dat om de steen heen zit. Maak dit schoon met een zachte kindertandenborstel en een beetje shampoo en water. Let wel op! Parels kunnen mogelijk in verloop van tijd oplossen als ze nat worden. Hoewel nog in twijfel wordt getrokken of parels echt kunnen oplossen in een mengsel van water en azijn, is voorkomen beter dan genezen. Gebruik daarom een droge microvezeldoek om parels schoon te maken.

Bron: Prima, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook