5 Tips voor een ultieme en comfortabele fietsvakantie

Lees en leer.

Fietsvakanties worden steeds populairder. Je combineert het ontdekken van nieuwe plekken en avonden genieten op terrassen met een sportieve prestatie. Zo smaakt dat overheerlijke bord pasta met een glas rode wijn in de avond nog lekkerder. Een fietsvakantie kan op allerlei manieren. Je kunt dicht bij huis blijven en vanuit daar op pad gaan, maar natuurlijk ook verder van huis gaan fietsen. Je kunt in je eentje, maar ook met je partner of in een groep fietsen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil jij deze zomer nog op fietsvakantie, dan hebben wij de tips om je reis zo prettig mogelijk te maken.

Bepaal je bestemming

Hoe je fietsreis eruit komt te zien, hangt sterk af van de locatie waar je gaat fietsen of wat je eindbestemming is. Wanneer je door de bergen gaat, vergt dat weer een andere voorbereiding dan een een paar dagen fietsen door Nederland. De eerste stap naar de ultieme fietsvakantie is dan ook het bepalen van je bestemming. Aan de hand daarvan kun je jezelf goed voorbereiden. Hoe lang ben je onderweg en wat is handig om mee te nemen? Hoeveel kilometers wil je per dag afleggen? Ook het weer bepaalt wat je allemaal moet meenemen. Door bergachtige gebieden kan het weer nogal eens omslaan en moet je voorbereid zijn op zowel hitte als koude dagen met veel regen.

Maak het jezelf makkelijk

Wil je nu wat verder weg van huis en de fietsen meenemen naar je fietsbestemming? Dan moeten de fietsen natuurlijk vervoerd worden. Je kunt ze meenemen in de trein, maar nog makkelijk is om ze gewoon met de auto op de fietsendrager mee te nemen. Zo heb je ook alle ruimte voor de rest van je bagage en hoef je geen rekening te houden met vertrektijden. Lekker makkelijk met je eigen vervoer heeft zo z’n voordelen. Het mag ook best een beetje comfortabel zijn. Ga je met met meer dan twee personen op vakantie, dan is er ook de mogelijk voor een fietsendrager 3 fietsen. In een groter gezelschap kun je zo makkelijk meerdere fietsen meenemen, ideaal voor een gezellige fietsvakantie met vrienden of familie.

Kies een goede fiets

Jouw fietsvakantie staat of valt natuurlijk… met de juiste fiets! Hoe meer kilometers je maakt, hoe fijner het is dat je een een goede fiets tot je beschikking hebt. De eerste de beste stadsfiets die je thuis gebruikt is niet geschikt voor een langere afstand. Blijf je dichterbij huis dan kun je met een stadsfiets eventueel nog wel uit de voeten, mits hij een beetje in goede conditie is. Ga je echt flink wat kilometers maken, dan is een goede toerfiets eigenlijk een must. Kom je op jouw route hoge bergtoppen tegen, dan is een elektrische fiets geen overbodige luxe. Ook als je wat slechter ter been bent dan kan een e-bike je fietsvakantie een stuk aangenamer maken. De komst van elektrische fiets maakt het voor meer mensen mogelijk om op fietsvakantie te gaan. Daarnaast wil je absoluut een fijn zadel hebben. Zadelpijn op je eerste dag is niet het beste begin van je reis.Ook moet je natuurlijk je bagage mee kunnen nemen. Zorg dus ook voor de juiste uitrusting, zoals fietstassen en bijvoorbeeld een navigatiesysteem.

Goede voorbereiding

Het kan geen kwaad alvast wat kilometers in de benen te hebben voordat je aan je reis begint. Pak de fiets er dus alvast vaak bij om mooie routes te fietsen als voorbereiding op je fietsvakantie. Het ideale excuus om vaker op visite te gaan bij familie die misschien net wat verder weg woont. Begin op tijd, Bouw het langzaam op en werk aan het opbouwen van je spieren en conditie. Dit kun je eventueel combineren met andere sporten zoals hardlopen, zwemmen of natuurlijk in de sportschool.

Vergeet niet te genieten

Hoewel fietsen aan de orde van de dag is tijdens je fietsvakantie, is het wel zo fijn wanneer je onderweg ook goed kunt ontspannen. Fietsen zorgt voor een fysieke uitdaging, waardoor je waarschijnlijk ´s avonds extra goed slaapt. Tijdens het fietsen ga je in een zodanig tempo dat je goed om je heen kunt kijken en de omgeving in je op kunt nemen. Toch is het ook belangrijk om onderweg zo nu en dan te stoppen en al het moois even in je op te nemen. Last ook een aantal rustdagen in om lekker op terrasje te zitten, aan het zwembad te hangen of leuke dorpjes in de omgeving te ontdekken. Het blijft tenslotte vakantie.

Beeld: Pixabay via Pexels

Laatste nieuws