Zo kom je erachter welke zonnebrandcrème het beste bij je huid past

Niet alle sunscreens zijn hetzelfde.

Lees ook

Wat een weer! Het is dus belangrijk om dagelijks zonnebrandcrème aan te brengen, om je huid te beschermen tegen huidkanker, vroegtijdige veroudering en eventuele verkleuringen. Maar zit er eigenlijk ook nog een verschil in die tubes sunscreen?

SPF smeren

Voor als je het nog niet deed: het is écht belangrijk om elke dag zonnebrandcrème aan te brengen. “Tenzij je in een grot woont of je huis helemaal niet blootgesteld is aan UV-licht, moet je je elke dag insmeren”, zegt dermatoloog Adeline Kikam tegen InStyle.

Volgens dermatoloog Mona Gohara, komt negentig procent van de zichtbare tekenen van veroudering door dagelijkse onbeschermde blootstelling aan UV-licht. Ai! Gohara raadt daarom ook aan om een merk te vinden dat bij je past.

Is er een verschil?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle sunscreens hetzelfde zijn. Zo verschillen ze in samenstelling, effectiviteit en inclusiviteit. Waar het verschil in zit? Je kunt kiezen of je voor een minerale of chemische formule gaat.

Minerale formule

Minerale, of natuurlijke, zonnebrandcrèmes bevatten zinkoxide en titaniumdioxide. Deze bestandsmiddelen weerkaatsen het licht op je huid en zijn het meest geschikt voor mensen die kampen met huidproblemen zoals acne, rosacea en eczeem. “Sommige ingrediënten in chemische formules kunnen bestaande puitjes verergeren”, legt dermatoloog Caroline Robinson uit.

Minerale zonnefilters zijn ook zeer geschikt voor surfers, maar deze zonnebrandcrème kan wel een wit laagje achterlaten. “Ga voor de getinte versie, zodat het beter past bij donkere huidtinten”, tipt Dr. Kikam.

Chemische formule

Zonnebrandcrème op basis van een chemische formule absorbeert UV-stralen, waardoor deze cosmetisch aantrekkelijk is. Waarom vraag je je af? Deze laat minder snel een laagje op je huid achter. Vermijd liever wel ingrediënten zoals oxybenzone en octinoxate. Deze ingrediënten mogen in landen als Hawaï niet verkocht worden, vanwege hun mogelijke milieurisico’s.

Zonnebrandcrèmes zijn dus een persoonlijke keuze, kies er eentje die het beste bij je past. Ga voor een merk dat je fijn vindt, zodat je het product ook daadwerkelijk elke dag gebruikt. Preventie is key!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook