Lisette Wellens en Alwin Helmink: ‘Ik had niet verwacht dat het meer dan een vriendschap zou worden’

Scènes uit een Huwelijk met Lisette Wellens en Alwin Helmink.

Lees ook

Zij was net terug van drie jaar Curaçao en totaal niet op zoek toen ze hem ontmoette. Hij zat in een relatie en had geen andere intenties dan vriendschap. Toch was de liefde tussen Goedemorgen Nederland-presentatrice Lisette Wellens (35) en Alwin Helmink (41) onvermijdelijk. Een liefde die in 2021 werd bekroond met dochter Yael.

Scène 1

November 2012. De Stadschouwburg in Amsterdam, rond middernacht.

Lisette bezoekt met een vriendin de Jonge Schrijversavond en raakt daar op de afterparty aan de praat met een gezellige, energieke man: Alwin.

A: “Ik ging met twee bevriende collega’s naar de afterparty van de Jonge Schrijversavond, wat ik eigenlijk een beetje een pretentieus uitje vond. Maar ik dacht: als het een leuk feestje is, prima. Daar stond ik met een andere collega te praten toen er een knap meisje passeerde. Zij zag me kijken en zei: Als je háár mooi vindt, vind je mijn vriendin die hier rondloopt zeker mooi. Dat was Lisette.”
L: “Ik was net drie dagen terug in Nederland nadat ik drie jaar op Curaçao had gewoond, en een vriendin nam me mee naar de Jonge Schrijversavond. Wij gingen wél voor de lezingen. Ik ben namelijk gek op literatuur en lezen, vond het helemaal geen pretentieus uitje. Op de afterparty kwam ik een andere vriendin tegen, de collega van Alwin, die me aan hem voorstelde. Mijn eerste indruk was dat hij veel energie had en heel vrolijk was; dat is perfect op zo’n feestje. We hebben gezellig gepraat en gedanst met z’n allen en zijn daarna nog doorgegaan naar de Brasil Bar.”
A: “Dat is zo’n danstent waar je eindigt als je een heel leuke avond hebt gehad. Lisette deed op een gegeven moment haar schoenen uit en ging zo dansen, dat vond ik heel cool.”
L: “Ik kon niet meer op die hakken. En die tent deed me heel erg denken aan Curaçao, het was net of ik weer even terug was. Ik vond het leuk dat Alwin ook een beetje die Curaçao-vibe had. Hij had een zelf bewuste, relaxte houding van: joh, het is allemaal prima. Heel fijn voor mij, want terug in Nederland werd ik opgeslokt door de drukte en alles wat ineens weer moest.”
A: “Er was direct een klik tussen Lisette en mij. En ja, die collega had gelijk: ik vond haar een heel mooie meid. Maar ik zat nog gewoon in een relatie, dus meer dan gezellig was het niet.”
L: “Ik was op dat moment ook niet op zoek. Alwin en ik hielden wel contact, maar ik had totaal niet het gevoel dat het meer dan een vriendschap zou worden. Ik vond het juist wel leuk om er een mattie bij te hebben; ik had niet zo veel mannelijke vrienden.”

Scène 2

Lente 2013. Café Schiller op het Rembrandtplein.

Lisette en Alwin komen elkaar na het werk tegen op Amsterdam CS. Ze besluiten samen een drankje te doen in de stad. Tijdens het praten wordt zij overvallen door een nieuw gevoel.

L: “We fietsten samen naar het Rembrandtplein en ik vond het leuk dat Alwin zoveel wist. Hij liet me bijvoorbeeld de plek zien waar jazztrompettist Chet Baker uit het raam is gevallen. Ik was zo aan het luisteren en niet aan het opletten dat ik bijna met mijn fiets in de tramrails terechtkwam. Ook in Schiller bleven we maar praten en praten. En ineens dacht ik: volgens mij vind ik hem leuk. Ik was er zelf ook verrast door, dit had ik totaal niet zien aankomen. Ik heb het Alwin niet verteld, want ik dacht: deze man is geen optie, hij heeft een relatie.”
A: “Ik was wel gecharmeerd van haar, maar mijn relatie zat gewoon goed. Méér speelde er voor mij echt niet.”
L: “Ik merkte dat ik die gevoelens vrij lastig vond, want we waren inmiddels heel goede vrienden en ik wilde dat niet verpesten. Ik heb mijn verliefdheid op een gegeven moment wel aan een vriendin opgebiecht toen we met z’n drieën in het park waren en ik even met haar wegliep. Zij vond het heel leuk, zag Alwin en mij helemaal samen.”
A: “Maar ik wist nog steeds van niks.”
L: “Die zomer gaf ik een housewarming omdat ik naar Amsterdam was verhuisd. Alwin was erbij, die vriendin, mijn broer en mijn zus, die inmiddels ook wel door hadden dat ik hem leuk vond. Ik had het zo vaak over Alwin in de familie-app.”
A: “Die avond was leuk, het was een gezellig feestje. Maar ik vond het wel een beetje raar dat haar broertje en zusje me op een gegeven moment tijdens een gesprekje gingen uithoren, bijna alsof ik haar nieuwe vriendje was. Ik dacht: wat is hier aan de hand, ik ben gewoon een van de vrienden van Lisette. Ze waren zó geïnteresseerd dat het een beetje awkward werd.”
L: “We hebben die avond ook nog samen in de keuken gedanst, en daar reageerde iedereen ook heel enthousiast op. Ik denk dat mijn vriendin haar mond niet heeft gehouden en dat meerdere mensen inmiddels wisten dat ik hem leuk vond. Alleen Alwin wist dat nog steeds niet.”

Scène 3

Augustus 2013. Thuis bij Lisette in Amsterdam-Oost.

Lisette en Alwin hebben afgesproken om film te kijken, nog steeds als goede vrienden. Haar gevoelens voor hem zijn echter niet minder geworden.

A: “Ik vind het leuk om mensen films te laten zien waarvan ik denk dat zij ze goed vinden, dus heb ik die avond met Lisette 25th Hour van Spike Lee gekeken.”
L: “Die film deed wat met mij, het verhaal gaf me een gevoel van: je moet zorgen dat je alles uit het leven haalt, want het kan zomaar ineens anders zijn. Op dat moment dacht ik: fuck it, ik zeg gewoon dat ik hem leuk vind. Ik flapte het eruit, dacht er niet bij na.”
A: “Dat had je misschien wel moeten doen. Ik had namelijk zoiets van: Waarom zou je mij dit vertellen? We waren vrienden, ik had een relatie en voor mijn gevoel legde ze hiermee een soort bom onder onze veelbelovende vriendschap. Ik vond het echt lastig dat ze me hiermee opzadelde, want ik had het heel jammer gevonden om Lisette als vriendin kwijt te raken.”
L: “Ik merkte natuurlijk ook wel dat ik hem in een lastige situatie had gebracht, maar ja, toen was het te laat… Ik had het er al uitgefloept. We kwamen in een rare fase terecht, omdat ik niet meer zo goed wist hoe we ons tot elkaar moesten verhouden.”
A: “Rond die periode begon mijn relatie ook slechter te gaan. Maar dat was niet iets wat ik aan Lisette vertelde, zeker niet nu ik wist dat ze me leuk vond.”
L: “Op een gegeven moment hebben we besloten om elkaar drie maanden niet te zien.”
A: “Mijn relatie was in de tussentijd uitgegaan en ik realiseerde me dat ik Lisette ook heel leuk vond. Maar ik wilde het één niet met het ander verwarren. Niet tegelijkertijd bezig zijn met de verwerking van mijn vorige relatie én met Lisette. Dat zou voor mezelf niet goed zijn, respectloos voelen naar mijn ex en het zou een relatie met Lisette ook minder kans geven.”
L: “Voor mij was het superlastig om die drie maanden in te gaan, omdat ik nog niet wist of hij ook echt iets voor mij voelde. Het voelde als een mogelijk afscheid en ik moest echt een beetje af kicken, want ik was het gewend om Alwin heel vaak te spreken. Ik wist toen eigenlijk al wel: dit is hem!”
A: “Toen de deadline van die drie maanden naderde, had ik het liefst nog meer tijd gewild, maar ik dacht ook: ik weet niet of zij er dan nog wel is. Ik voelde dat het iets bijzonders was, dus ik wilde ook niet zeggen: Sorry, het komt nu even niet uit.”

Lisette Wellens en Alwin Helmink

Scène 4

December 2013. Opnieuw thuis bij Lisette in Amsterdam.

De drie afgesproken maanden zijn om en Lisette zit stuiterend te wachten op het moment dat ze Alwin weer kan zien en spreken.

L: “De dag dat we elkaar weer konden zien, zat ik klaar in de hoop dat hij zou bellen of appen. Ik had Sinterklaas met mijn familie gevierd, kwam thuis en ik verwachtte dat hij in ieder geval iets zou laten horen, maar het bleef stil.”
A: “Ik was ook bij mijn familie voor Sinterklaas en had bedacht dat ik Lisette niet ging bellen, maar na het familiebezoek bij haar langs zou gaan. Alleen werd het best laat en toen belde mijn moeder ook nog om de avond te evalueren op het moment dat ik al bijna bij Lisette voor de deur stond. Zo werd het nog later.”
L: “Ik had inmiddels mijn make-up eraf gehaald, mijn bril opgezet en m’n ochtendjas aangetrokken. Ik hoor toch niks meer, dacht ik, dus ik ga wel op de bank wijn drinken.”
A: “En toen heb ik haar dus rond kwart voor elf gebeld dat ik voor de deur stond. Ze reageerde geschrokken en zei dat ik niet binnen kon komen, omdat ze er niet uitzag. Dus heb ik nog een half uur staan wachten zodat ze zich weer kon aankleden en make-up op kon doen.”
L: “Op het moment dat we elkaar zagen, was het meteen goed. Ik was zo blij.”
A: “Die avond hebben Lisette en ik voor het eerst gezoend. We moesten elkaar in de tijd daarna op een andere manier leren kennen, maar het was niet meer van: we zien wel. Die avond was echt het beginpunt van onze relatie.”

Het hele interview lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Stef Nagel | Styling: Brigitte Kramer

Laatste nieuws

Zie ook